2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

A zöldekhez csatlakozna a kamu jobboldali Öt Csillag Mozgalom

[fb_button]Jóváhagyta az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciója szerdán, hogy tárgyalások kezdődjenek az olasz Öt Csillag Mozgalommal (M5S) annak esetleges csatlakozásáról a képviselőcsoporthoz.A zöldek annak köszönhetően engedélyezték most a tárgyalásokat, hogy nemrég felbomlott a római kormánykoalíció az általuk radikálisan jobboldalinak tartott Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom között, utóbbi pedig a balközép Demokrata Párttal lépett szövetségre, és így közelebb került a politikai fősodorhoz. Az EP-be tizennégy képviselőt delegáló M5S üdvözölte a döntést.
„Készek vagyunk konstruktív szellemben megvitatni bizonyos témákat a következő Európai Bizottság zöld programjának erősítése érdekében”
– írták. Néhány zöldpárti képviselő ugyanakkor éles tiltakozását fejezte ki: a német Damian Boeselager például azon véleményének adott hangot, hogy az előző olasz kormány „diktatórikus kormányzást” folytatott. Az Öt Csillag Mozgalom 2017-ben megpróbált belépni a liberális frakcióba, de csatlakozási kérelmét elutasították, így végül maradt a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) nevű képviselőcsoportban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjával (UKIP), amelynek vezetői azóta Brexit Párt néven új pártot alapítottak. Az M5S és a Brexit Párt a májusi választásokat követően nem tudott frakciót alakítani, a britek ráadásul egyébként is kiválni készülnek az Európai Unióból. Azon pártoknak, amelyeknek nem sikerül belépniük egy képviselőcsoportba, korlátozottabbak a lehetőségeik a felszólalásra, kisebb esélyük van befolyásos posztokra az EP-ben, és kevesebb a pénzügyi támogatásuk is.Forrás: Demokrata
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató