Vadhajtások

Kétmillió migránst enged be Franciaország a következő öt évben, erre a veszélyre figyelmeztetnek

[fb_button]

A Le Figaroban megjelent interjújában a Republikánusok nemzetgyűlési képviselője, aki a sikeres köztársasági elnök, Nicolas Sarkozy egykori pártja (UMP) főtitkárhelyetteseként vált a migrációval összefüggő kérdések szakértőjévé, keményen és őszintén beszél Macron hibás politizálásáról. A bevándorláspárti francia elnök csak szavakban harcol az illegális migráció ellen, a politikai iszlám elterjedése ellen pedig semmit nem tett.

Franciaország a robbanás szélén

A következetesen konzervatív politikus úgy látja, hogy Macron lényegében két és fél éve nem tud (és nem is akar) semmit sem kezdeni a migrációval, aminek következtében ez gyakorlatilag robbanás közeli helyzetbe sodorta Franciaországot. Miután Macron szeptember 30-ra mégis csak vitát hívott össze a migrációról a Nemzetgyűlésben (francia parlament) „úgy tűnik, hogy a jövő évi önkormányzati választások előtt, mintha Macron rájött volna arra, hogy két és fél éve nem törődik ezzel a témával” – mondja a képviselő. Ciotti azonban tapasztalt politikus, és tudja, hogy a Macron-féle üres kommunikációs frázisok, vitapanelek mögött általában semmi sincs, ezért is mondja azt, hogy “a francia népnek nem beszédre, hanem erős és konkrét intézkedésekre lenne szüksége”. Visszautal Macron bukott szocialista belügyminiszterének, Collomb-nak a migrációról szóló törvényére, amelyről azt gondolták, hogy konkrét intézkedéseket tartalmaz, de “valójában az csak egy tengernyi papír volt” mondja lesújtóan Ciotti. Egy ilyen parlamenti vitának amúgy sincs semmi értelme, hiszen semmilyen döntés nem születik és semmiről nem lesz szavazás, teszi hozzá.

Macron politikája „tiszta őrület”

A Republikánusok képviselője nyugtalanítónak tartja Macron politikáját. A mostani tempót alapul véve Macron 2 millió migránst enged be Franciaországba a következő 5 év alatt, ez „tiszta őrület” – fogalmaz egyértelműen a konzervatív politikus. „Asszimilációs képességünk végére értünk! A franciák visszautasítják, hogy az országuk természetét átalakítsák” – szögezi le. „De hogyan is tudnák elfogadni a franciák”, teszi fel a nagyon is idevágó kérdést, “azt, hogy az állam eurómilliókat költ el arra, hogy a migránsok hotelekben lakjanak, miközben nekik maguknak sincs már hol lakni”. Ciotti konkrét számokat is felhoz mondandója alátámasztására. Franciaország csak a tavalyi évben megdöntött minden rekordot azzal, hogy 262 ezer tartózkodási engedélyt adott ki, amelyhez még hozzájön 122 ezer menedékjogi kérelmet benyújtó migráns és a több tízezer (egyes szakértők becslése szerint a kiskorú migránsok száma eléri a 100 ezret Franciaországban) felügyelet nélküli kiskorú migráns. Miközben ez több milliós költséget jelent a vidéki önkormányzatoknak, megyéknek, régióknak (Éric Ciotti az Alpes-Maritimes dél-francia régió képviselője a francia Nemzetgyűlésben, a régió központja Nizza). Azon is csak csodálkozni lehet, hogy semmiféle diplomáciai manőver nem volt Elefántcsontpart vagy Tunézia irányába, hogy biztosítsák az onnan származó, felügyelet nélküli gyerekek biztonságát vagy ellenőrzését.

 

Forrás: Origo