2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Norvégia bekeményít: hazazavarják az Iszlám Állam terroristáit

[fb_button]

A norvég kormány bejelentette, hogy 15 migránst kiutasított a skandináv országból, mert kiderült róluk, hogy ezer szállal kötődtek az Iszlám Államhoz. Az oslói vezetés visszavonta a letelepedési engedélyüket is. Joran Kallmyr igazságügy miniszter szerint elsősorban olyan embereket utasítottak ki, akik több mint két és fél évet voltak az Iszlám Állam által elfoglalt közel-keleti területeken, és vagy a terrorszervezet oldalán harcoltak, vagy a harcosoknak szültek gyereket.

A hivatalos adatok szerint az északi országot a terrorszervezet térnyerésekor közel százan hagyták el az ISIS kedvéért. Közülük hatvanan korábban nem rendelkeztek norvég állampolgársággal, csupán letelepedési engedéllyel. A norvég kormány május óta minden erejével az országban tartózkodó terroristák és terrorgyanús személyek ellen küzd. Ekkor kezdődtek azok a lépések, melyek a kiutasításokat lehetővé tették.

A norvég biztonsági szolgálatok részletes listát küldtek a minisztériumnak azokról a személyekről, akik jelenleg Norvégiában élnek, ám korábban megfordultak az Iszlám Állam területén, és valószínűsíthető, hogy a radikális iszlamista szervezet oldalán harcoltak.

Meg kell bizonyosodnunk róla, hogy ezek a személyek nem térhetnek vissza Norvégiába, vagy ha itt vannak, akkor mihamarabb kiutasítsuk őket

– mondta Kallmyr.

A szomszédos Svédországban egész más stílusú törvények vannak életben, ott még segítik is azokat, akik egyszer már elhagyták az országot, visszavárják azokat, akik pár éve még az Iszlám Államot választották. Stefan Löfven svéd miniszterelnök elutasította azt a tervezetet, mely megfosztotta volna állampolgárságuktól azokat, akik a terrorszervezet tagjai voltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató