2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Soha véget nem érő történet: A szlovák futballszövetség feljelentést tett a főügyészségen

[fb_button]

Hiába telt el több mint egy hét a magyar-szlovák meccs óta, szlovák oldalon még mindig nem csitulnak az indulatok.

Ezúttal a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) érzett késztetést arra, hogy reagáljon a Groupama Arénában történtekkel kapcsolatban.

A SFZ a mérkőzés után a szurkolóktól is begyűjtött panaszok alapján az UEFA-nál és a szlovák külügyminisztériumnál is jelezte, hogy milyen kihágásokat észleltek a találkozó előtt, alatt és után. A szövetség szerdán, szeptember 18-án kiadott közleményében is kiemelte, hogy ezen a két vonalon indultak el a szeptember 9-i mérkőzés után.

A közlemény szerint a szövetség a fent említett két félnél rámutatott a magyar szurkolók viselkedésére, amely

“meghaladta a standard rivalizálás határait”,

melyek a sportban elfogadottak. Itt a közlemény szerint konkrétan a szlovák himnusz kifütyülésére, a szlovák címeres sál felgyújtását irányzó, fotókon megörökített próbálkozásra és a “Szar Szlovákia” feliratú sálak eladására céloztak.

https://youtu.be/1hKcNJ2vaSA

Ezen felül megjegyezték, hogy több szlovák szurkoló is támadás áldozata volt, sérüléseket szenvedtek, melyek néhány esetben hosszabb távú kezelést igényel. A SFZ közleménye szerint az ilyen szurkolói viselkedés

“Teljességgel elfogadhatatlan bármilyen labdarúgó konfrontáció során”

  (A felvidéki magyarokat korábban focimeccseken ért bántalmazásokra visszagondolva már csak “félve” merjük megjegyezni, hogy ennél sokkal rosszabb dolgok is történtek már Dunaszerdahelyen, ahol a magyar szurkolók voltak az áldozatok – a szerk. megj.)

A SFZ közleményében kiemeli, hogy a szlovák külüggyel közösen továbbították a magyar diplomácia és az UEFA felé az összegyűjtött információkat, valamint az egyes esetekkel kapcsolatos álláspontjukat, melyet releváns bizonyítékokkal is alátámasztottak.

A SFZ a továbbiakban arra is kitért, hogy feljelentést tett a Főügyészségen nemzet, faj és meggyőződés alapján elkövetett rágalmazás esetleges bűncselekményével kapcsolatban.

A szövetség közleményéből az is kiderül, hogy az UEFA a szlovákok ellen is indított fegyelmi eljárást rasszista viselkedés miatt. A mérkőzés küldöttének jelentésében ugyanis rámutattak a magyarellenes bekiabálásokra is. A SFZ konkrétan a “Bi a bi Maďara do hlavy!” és a “Maďari za Dunaj!” mondatokat említi.

  A SFZ ezzel kapcsolatban jelzi, hogy már kérvényezték az UEFA-nál, hogy ezeket a bekiabálásokat minősítsék át úgy, hogy nem rasszista viselkedést produkáltak a szlovák szurkolók, hanem ún. nem megengedett dalokat/rigmusokat (az UEFA terminológiájában illicit chants) kiabáltak be.

Forrás: Korkep.sk

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató