Tüntetnek Erdélyben a magyarellenesség miatt

[fb_button]

A marosvásárhelyi magyar egységért és az egyre fokozódó magyarellenesség miatt szerveznek megmozdulást október 1-jén 18 órától a Színház téren. A közelgő önkormányzati választások alkalmával csak akkor biztosított a marosvásárhelyi magyar siker, ha közös, koalíciós listát és közös polgármester-jelöltet indít a három erdélyi magyar politikai szervezet.

„Az elmúlt hónapokban Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron is megszerveztük a Ne bántsd a magyart! elnevezésű tiltakozó akciónkat. Mindezek eredője az úzvölgyi katonatemetőnél történt provokáció volt, mely után úgy gondoltuk, már nem elég, ha csupán hivatalos eljárásokat kezdeményezünk, melyek – jó eséllyel – végül úgyis elakadnak a bürokrácia útvesztőiben. Meggyőződésünk, hogy szükség van arra, hogy erdélyi magyar közösségünk közvetlenül, a köztereken is hangot adjon véleményének és nemtetszésének a fokozódó és állami szintre emelt magyarellenességgel kapcsolatban” – mondta Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Hozzátette: az úzvölgyi történéseken kívül számos más esemény is okot adott arra, hogy a tiltakozó akciók során elítéljék Bukarest szándékos zavarkeltését és a kormányzati szintre emelt magyarellenességet.

„Marosvásárhely a bennünket ért támadások egyik gócpontja. Emlékszünk, nem olyan rég a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság 200-ról 120-ra csökkentette az orvosi egyetemen a magyar diákoknak szánt helyek számát, Dorin Florea polgármester pedig bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a katolikus gimnázium épületének visszaállamosítását. Határozottan visszautasítjuk ezt a fajta magyarellenes politikát, s azt, hogy az ország csődös helyzetét leplezendő, időről időre kijátsszák a magyar kártyát. Mindezen történések együttese tette indokolttá, hogy Marosvásárhelyen is tiltakozó megmozdulást szervezzünk, melyre október 1-jén 18 órától kerül sor a Színház téren.

Marosvásárhely a magyar nemzeti ügy szempontjából kiemelt helyszín és frontváros, ezért elengedhetetlen, hogy a helybéli magyarság – politikai szimpátiától függetlenül – hallassa a hangját és határozottan elutasítsa a magyarellenes román állami politikát” – mondta Csomortányi. A politikus hozzátette: az október elejére tervezett rendezvény szervezéséhez több civil- és politikai szervezet is csatlakozott, így a szervezők között található – a Néppárton kívül – az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács, a Magyar Polgári Párt és a Minta is.

„Kollégáink megkeresték az RMDSZ képviselőit is, akiktől még várjuk a konkrét választ arra vonatkozóan, hogy részt vesznek-e a szervezésben és a majdani rendezvényen. Egy biztos: egy olyan lehetőség áll előttünk, mely során fontos, hogy minden közéleti-politikai szervezet képviseltesse magát, hiszen a marosvásárhelyiek jogos elvárása, hogy végre megteremtődjék a várt magyar egység a politikai szervezetek között. Soron következő akciónknak így nem csak az az üzenete, hogy az intézményesített magyarellenesség egyre nagyobb méreteket ölt Romániában, hanem az is, hogy elérkezett az idő arra, hogy a vásárhelyi magyarság képviselői végre együtt dolgozzanak a közösség érdekében” – mondta a Néppárt elnöke.

Forrás: Székelyföld.ro 

Check Also

Folytatnia kell az ügyészségnek az úzvölgyi temetőfoglalás kivizsgálását

A Moinesti Bíróság csütörtöki határozatában érvénytelenítette a városi ügyészségnek azt rendeletét, amellyel az év elején …