2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Adócsalás gyanújával nyomoznak a Momentum politikusa ellen

[fb_button]

Lakossági bejelentés nyomán indított vizsgálatot a Terézvárosi Önkormányzat Soproni Tamás ellen. Az Origóhoz is eljuttatott levél szerint a momentumos politikus nem tesz eleget adófizetési kötelezettségeinek a vállalata után. Nem ez az első gyanús esemény Soproni körül.

Vizsgálatot rendelt el a terézvárosi önkormányzat Soproni Tamásnak, az ellenzék közös VI. kerületi polgármesterjelöltjének a KICUNE BT. nevű cégével kapcsolatban – közölte az Origóval Terézváros jegyzője. Mogyorósi Sándor elmondta:
"lakossági bejelentés nyomán indult a vizsgálat, és az Origóhoz is eljuttatott levél szerint a momentumos politikus nem tesz eleget adófizetési kötelezettségeinek a vállalata után."
A jegyző elmondta, hogy a kerületi önkormányzat felé egy, a városrészben székhellyel rendelkező cégnek építményadó-, telekadó-, gépjárműadó-beszedési kötelezettségből adódó idegenforgalmiadó-fizetési kötelezettsége lehet.

Az építményadó helyi adófajta, ezt a helyi önkormányzat felé kell bevallani és befizetni (nem a NAV-nak).

Jelen esetben az építményadó fizetési kötelezettség amiatt keletkezett, mert egy céget jelentettek be az ingatlanba (és így már nem mentes az ingatlan az építményadó fizetése alól). Az adó alanya (a fizetésre kötelezett) az ingatlan tulajdonosa. Azonban tekintve, hogy az ingatlan tulajdonosa nem vallotta be, hogy az ingatlanban cég is be van jelentve – amíg ez a helyi adóhatóság előtt ki nem derül bejelentés vagy hivatalbóli vizsgálat alapján –, nem jelenik meg a nyilvántartásban a be nem fizetett adó tartozásként tekintve, hogy az nem jutott az adóhatóság tudomására. Erre tekintettel Soproni Tamás cége miatt keletkezett építményadó nem lett befizetve.Forrás: Origo, Hírháttér
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató