2024. március 30. - Zalán
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon23°13°

Megállapodtak a migránsok elosztásában a bevándorláspártiak

[fb_button]

Megállapodott Németország, Olaszország, Franciaország és Málta a Földközi-tengeren felvett migránsok elosztási vészmechanizmusáról – jelentette be hétfőn Michael Farrugia máltai belügyminiszter.

A máltai tárcavezető szerint német, francia és olasz hivatali partnereivel sikerült egyezségre jutniuk a kérdésben egy közös dokumentumról, amelyet egy átfogóbb uniós megállapodás alapjául készülnek majd beterjeszteni az uniós belügyminiszterek következő tanácskozásán.

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét ellátó Finnország belügyminisztere hozzátette, hogy a most születetett megállapodás időben korlátozott és egyedül a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőkre összpontosít.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja sürgette a többi uniós tagállamot, hogy támogassa az elosztási mechanizmust és

„vegyen részt a szolidaritást igénylő erőfeszítésekben”.

Mint ismert, újabb fordulóponthoz érkezett a bevándorlást pártoló és az azt ellenző európai vezetők közötti vita Máltán, ahol az unió belügyminiszterei a migráció kérdéséről tárgyaltak. A hétfői egyeztetés előzménye, hogy még júliusban, Helsinkiben tartották a miniszterek informális csúcstalálkozóját, ahol szintén szó esett a bevándorlásról. A migránsok unión belüli szétosztását akkor Németország és Franciaország kezdeményezte, azonban a megbeszélések (a V4-ek és az olaszok ellenkezése miatt) kudarcba fulladtak mind a Helsinkiben tartott találkozón, mind három nap múlva Párizsban. Matteo Salvini, akkori jobboldali olasz belügyminiszter azt kifogásolta, hogy Itáliának kötelező beengednie kikötőibe a migránsokat kimenekítő hajókat, amiben Málta is egyetértett, azonban a bevándorlók kvóta szerinti elosztását mindkét ország támogatta. Megállapodás ugyan nem született, de sajtóhírek szerint a kvótarendszer teljesítésében érdekelt országok diplomatái július óta „titkos tárgyalásokat„ folytattak a háttérben: a Németország és Franciaország közötti tárgyalásokon a Földközi-tengeren érkező migráció volt napirenden, ami a hétfői egyeztetésen csúcsosodott ki.

Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató