2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

„A megalázás magasiskolája” – túlharsogta a román népzene a Szent Mihály-templomban zajló szentmisét (Videó)

Keserű szívvel búcsúztak el vasárnap este két évre a Szent Mihály-templomtól a kolozsvári katolikusok: a belső felújítási munkálatok elkezdése előtti utolsó szentmisét túlharsogta a Főtérről beszűrődő román népzene. Történt ez annak ellenére, hogy a városháza írásban megígérte: a Kolozsvári Napok ideje alatt semmi nem fogja háborgatni a liturgiát.

És annak ellenére is, hogy Romániában bűncselekmény az egyházi szertartások megzavarása.

„Teljesen kisemmizve, megalázva érezzük magunkat”

– kommentálta a polgármesteri hivatal eljárását a Maszolnak Kémenes Lóránt Zoltán főesperes-plébános.

A történtek előzménye, hogy idén hivatalos kolozsvári városnapok egybeestek az évszázados hagyományú búcsúünneppel és a római-katolikus plébánia által az idén első alkalommal megszervezett Szent Mihály napokkal.

A Szent Mihály-templomban vasárnap 18-tól tartott egyházi búcsús szentmisével egy időben egy román népzenei fesztivál zajlott a Főtéren, a Kolozsvári Napok keretében, a polgármesteri hivatal szervezésében.

A katolikus hívek abban a tudatban léptek be vasárnap este a Szent Mihály-templomba, hogy ezt a következő két évben nem tehetik meg, mert a felújítási munkálatok miatt a hajlékot bezárják. Így voltaképpen kettős értelemben is „búcsús” szentmisére érkeztek. És keserű szívvel távoztak a liturgia végeztével, mert – mint az alábbi felvételen is hallható – a Kolozsvári Napok főtéri rendezvénye szinte ellehetetlenítette az egyházi szertartás méltóságteljes megtartását.

Forrás: Maszol.ro

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató