2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Drogoznak és lopásról beszélnek a baloldali ellenzék kispesti jelöltjei (VIDEÓVAL)

A Hír TV Informátor című műsorának birtokába került felvételen az ellenzék egyik kispesti jelöltje, Lackner Csaba egy tasak fehér port igazgat el szakszerűen az asztalon, majd arról mesél, hogyan kell úgy évente 100 milliót „keresni” (értsd: lopni), hogy az nem hiányzik a büdzséből. Lackner a felvételen el is mondja, milyen filozófia mentén végzi feladatát: „ahol a hatalom, ott a pénz, ahol az osztásról döntenek, ott van a hatalom, ott van az erő”. Arról is beszélnek a fehér port csíkban felszívó társaság tagjai, hogy a kispesti vagyonkezelő cég vezetőjét, Kránitz Krisztiánt azért nem indítják újra, mert túl mohó volt és több százmilliós titkos vagyont halmozott fel, emiatt pedig Burány Sándor is elengedte a kezét.„Vannak emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogy ha te évente nem keresel meg száz millió forintot, akkor te hülye vagy!” – így bölcselkedik Karácsony Gergely kispesti szövetségese és képviselőjelöltje. „És az is igaz, hogy aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan külső eladásokból jön vissza” – avatja be a hallgatóságot a szocialista politikus abba a tudásba, amit Karácsony Gergely, Horváth Csaba birtokol, hogy kell tudni, miért kerül börtönbe az ember. Lackner különben így fogalmazza meg ars poetica-ját:
ahol a hatalom, ott a pénz, ahol az osztásról döntenek, ott van a hatalom, ott van az erő.
A Hír TV birtokába jutott, több órányi hangfelvétel idén nyáron készült. Ezeken Lackner Csaba, a kerület MSZP-s polgármesterének, Gajda Péternek a bizalmasa kábítószerezésről, üzletről és politikáról beszélget társaival, ami szerinte egy és ugyanaz. Az átmulatott éjszakán komoly korrupciós ügyekre is utalt. Lackner a kerület 7. számú választókerületében indul az ellenzéki összefogás jelöltjeként: plakátján az MSZP logója mellett támogatóként ott van a DK, a Párbeszéd és a Momentum is. A politikus jelenleg a Várospolitikai és Városüzemeltetési Bizottság elnöke és a Közpark Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke. A felvételen arról is beszél, hogy Gajda Péter kerületében milyen elvek szerint működnek a gazdasági ügyletek.
Tavaly felvettünk 1,2 milliárd forintnyi hitelt, de úgy, hogy nekünk 2017-ről volt majdnem 800 millió forint tartalékunk. Ez mind a Krinyón keresztül ment, senki nem sajnálta tőle.
A felvételen Krinyóként emlegetett férfi, Kránitz Krisztián a kerület vagyonkezelő cégének a vezetője. Ő is szocialista önkormányzati képviselő, bár idén már nem indították. A felvételen arról beszélnek, hogy „Krinyó” túl éhes volt, és több, mint kétszázmilló forintot harácsolt össze. A hanganyagon többször utal rá Lackner Csaba, hogy Kránitznak az eltitkolt vagyona mellett van egy tengerparti háza is Spanyolországban. Vélhetően emiatt orroltak meg rá a szocialisták is, és végül Burány Sándor, a kerület szocialista országgyűlési képviselője is elengedte Kránitz kezét.
– Innentől kezdve a Krisztiánnak sajnos… szerintem ki lett herélve.– Jó, de ő már mondta, hogy már nyugdíjba mehet, megkereste, amit akart, nem?– Tudod, milyen hamar el lehet költeni 200-250 millió forintot? Az, aki hozzászokott egy jóléthez…
Lackner Csaba is hozzászokhatott a jóléthez, saját elmondása szerint ugyanis több, mint négyszer annyi pénzt keres havonta, mint amennyi a valós, bevallott jövedelme. Ahogy számolgatja, az önkormányzatnál azért a kevés munkáért, amit végeznie kell, 350 ezer nettót kapargat össze. Ugyanakkor arról beszél, hogy másfélmilliót tesz zsebre.
Ahhoz, hogy például én azt a pénzt, amit megkeresek most havonta, ahhoz nekem legalább 8-9 vagy kb. 10 40-50 négyzetméteres újépítésű ingatlanomnak kellene lenni, hogy a kiadásokból azt a havi bevételt tudjam fedezni. Azért mondjuk egy 8-9-10 lakás, azért az nem kevés, akárhogy is nézzük, akár 300-400 millió forintra is rúghat, nem? Ahhoz, hogy te mondjuk egy másfélmillió forintot mindenfajta munka nélkül beszedjél.
Lackner gondolatmenetének végén egy másik bennfentes férfi hozzáteszi:
Ezt csinálta a Péter k*rva okosan.
A férfi Gajda Péter szocialista polgármesterre utal, aki ingatlanokba fekteti a szocik módjára megkeresett pénzét. Lackner és Kránitz is a kerületvezető bizalmasa: együtt járnak síelni és heti rendszerességgel focizni. A kispesti szocialisták is közös baloldali jelöltként indulnak a közelgő önkormányzati választáson. Gajda Péter XIX. kerületi polgármester a Karácsony Gergely vezette ellenzéki tömörülés jelöltje.
Az Informátort stábja bejelentette: a Magyar Nemzet a témában hamarosan terjedelmesebb cikket fog közölni, az oknyomozó műsor pedig Kránitzcal fog bővebben foglalkozni a következő adásban.
Forrás: Hír TV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató