2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A klímahisztis Greta Thunberg kaphatja idén a Nobel-békedíjat

4 a 6-hoz az esélye annak, hogy a svéd „klímaaktivistához” kerül idén a szebb napokat megélt elismerés. A 4/6-os arány a fogadások esetén igen jónak számít és a kis Greta ezzel maga mögé utasítja Ferenc pápát és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát – nem mintha utóbbi érdemesebb lenne rá.

Ha Greta Thunberg Nobel-békedíjat kap, akkor egy olyan körbe kerülne be, amelynek tagja többek között Nelson Mandela, Jimmy Carter vagy épp Martin Luther King. Igen, a Nobel-békedíjnak még mindig magas rangja van, annak ellenére is, hogy az utóbbi években több ellentmondásos döntésük is született.

Emlékezzünk csak vissza 2009-re, amikor Barack Obama elnöksége első évében kapta meg az elsimerést – saját bevallása szerint maga sem tudta, hogy miért. És mi sem tudjuk azóta sem, hiszen Guantanamót nem sikerült bezáratnia, Afganisztánból pedig nem sikerült kivonnia az USA katonát. Sőt, elnöksége idején robbant ki az Arab Tavasz, amely fenekestül felforgatta a mindig is törékeny Közel-Keletet.

Érdemes visszaidézni 2012-t is, akkor nem más, mint az Európai Unió kapta meg a Nobel-békedíjat. Az Európai Unió. A sok tekintetben azóta is megoldatlan pénzügyi válság kellős közepén. Sőt, 2012 óta az EU-n belüli problémák és szakadékok csak mélyültek, és a bajt tetézve 2015-ben a migrációs válság is rászakadt a közösségre, amellyel vezető politikusaik rövidlátása és teljes realitásvesztése miatt azóta sem sikerült megbirkózni. De legalább a Nobel-békedíj a „zsebben van”.

És ne feledkezzünk meg Aung Szan Szú Csi mianmari vezetőről sem, aki ugyan korábban, 1991-ben kapta meg a díjat és el kellett telnie néhány évnek, hogy méltatlanná váljon rá. Ez tavaly jött el, amikor is többször azzal vádolták, hogy országában kormányfőként szemet huny a rohingják módszeres kiirtása felett. Nobel-békedíját ugyan megtarthatta, de a kanadai kormány és az Amnesty International is visszavont tőle egy korábban odaítélt magas rangú kitüntetést.

Azt majd a történelem dönti el, hogy – ha valóban megkapja a díjat – Greta Thunberg neve Nelson Mandela és Jimmy Carter, vagy Barack Obama és Aung Szan Szú Csi mellé íródik be a nagykönyvekbe.

Mindenesetre a „klímaaktivista” lány eddigi tevékenysége sok esetben csupán álságos, ugyanakkor sajnos arra utaló jelek is vannak, hogy egy jól felépített médiakampány részesei vagyunk, amelynek egyrészt üzleti, másrészt politikai céljai is lehetnek.

Mindenesetre jó lenne, ha a díjról döntő bizottság ezúttal nem az utóbbi években előnyben részesített köröket támogatná döntésével. Október 11-én minden kiderül, a testület ugyanis akkor jelenti be döntését.

Forrás: Metro.co.uk nyomán Vasarnap.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató