Vadhajtások

Apanélküli társadalmat építenének a francia liberálisok

Megdöbbentő törvénytervezetet tárgyal a francia Nemzetgyűlés: liberális képviselők szerint le kell számolni azzal a nézettel, miszerint a gyerekeknek anyára és apára van szükségük, mesterséges megtermékenyítéssel ezentúl a leszbikus pároknak is lehetnének gyermekeik. A francia keresztények tiltakoznak és hangsúlyozzák az apa szerepét a személyiségfejlődésben.

Augusztus 28.-án került a francia Nemzetgyűlés szakbizottsága elé az a törvénytervezet, amely kritikusai szerint „családdá” minősítené két nő kapcsolatát, amelyben ingyenesen elvégzett, mesterséges megtermékenyítés útján fogant és született gyermek – számol be róla az Aleteia nyomán a katolikus.ma.

A szeptember végén kezdődő parlamenti vita során első olvasatban el is fogadták a szélsőséges családértelmezést, amely a leszbikus párkapcsolatokban élőknek kedvez.

A beszámolók szerint a tiltakozók között volt Myriam Szejer gyermekpszichiáter professzor, aki felhívta a figyelmet a lappangó bűntudat jelenségére, amelyet kiválthat, hogy az anyák tudva és akarva megfosztották gyermekeiket attól, hogy édesapjuk legyen. A katolikus.ma összefoglalója szerint a francia katolikus püspöki kar az elmúlt hónap során nyíltan kifejezte ellenérzéseit és erre hívta fel híveit is. Ahogy a főpásztorok fogalmaztak,

 

bioetikai kérdések nem tehetők piaci alapú döntések tárgyává.

 

Michel Aupetit párizsi érsek a viták során leszögezte, hogy a francia társadalom nem jó irányba halad. „Aggódunk a francia társadalom és általánosabban véve a nyugati társadalmak miatt” – tette hozzá Éric de Moulins-Beaufort, Reims érseke.

 

A touloni püspökség imaórát szervezett, október 6-án pedig 80 000 résztvevő tiltakozott a tervezet ellen egy párizsi demonstráción. Az egyik tüntető tábláján ez volt olvasható:

 

Apanélküliség – az állam fizeti!

 

Az egyházak mellett tudósok is szót emeltek a botrányos tervezet ellen. Fenntartásainak adott hangot a Nemzeti Orvostudományi Akadémia, hangsúlyozva, hogy egy apanélküli gyermek szándékos életre hívása olyan antropológiai törést jelent, amely árt a gyermek pszichológiai fejlődésének és kiteljesedésének.

 

„A társadalmi fejlődés iránya egyre inkább lebecsüli, egyre rosszabb helyzetbe hozza az apákat, noha személyük kulcsfontosságú a gyermek személyiségfejlődése szempontjából” – hangsúlyozták.

 

A beszámolók szerint hatalmas csata zajlik a törvénytervezet körül a Nemzetgyűlésben is. Patrick Hetzel képviselő szerint a jogszabály nem venné figyelembe a gyermekek érdekeit, ellenben intézményesíti az apa hiányát, szándékosan hoz létre traumákat. „Kik önök, hogy ezt a csonkítást megengedhetik? Ez azt jelenti, hogy az apa önök szerint felesleges?” – kérdezte képviselőtársaitól Agnés Thill, majd hozzátette: „Önök földbe döngölik az apákat és ivarsejtekre redukálják őket!”

Agnés Buzyn

Agnés Buzyn egészségügyi miniszter (a javaslat egyik támogatója) egy televízióműsorban eközben úgy vélekedett:

az apa szerepét el tudja látni egy nő, vagy bárki más is a családból.

Ugyanő a parlamenti vitában arra az álláspontra helyezkedett, miszerint az embrió nem ember, csupán egy sejthalmaz – aggasztó persze, hogy ilyen ember kezében van az egészségügy Franciaországban.

 

 Forrás: katolikus.ma