2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Trump nem tartja jó ötletnek a török támadást

Rossz ötletnek nevezte a Szíriában indított török támadást az amerikai elnök a Fehér Ház által szerda délután kiadott közleményben. Donald Trump tudatta, az Egyesült Államok nem támogatja az offenzívát.

Az amerikai elnök felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben és óvja meg a vallási kisebbségek tagjait.

„Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet”

– fogalmazott az amerikai elnök.

Emlékeztetett arra, hogy Törökország kötelezettséget vállalt a civilek, a vallási kisebbségek, köztük a keresztények védelmére és egyben annak biztosítására, hogy nem alakul ki humanitárius válság.

„Ragaszkodunk hozzá, hogy betartsa e kötelezettségvállalásait” – írta Donald Trump.

Az Egyesült Államok elnöke vasárnap délután telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, majd vasárnap este a Fehér Ház közleményben tudatta, Törökország nemsokára megindítja régóta tervezett hadműveletét Észak-Szíriában. Az Egyesült Államok fegyveres erői ezt nem támogatják, nem is bonyolódnak bele, és mivel az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, az Egyesült Államok hadereje a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen.

A Fehér Ház álláspontját az amerikai demokrata és republikánus politikusok nagy többsége elítélte, voltak, akik kifejezetten veszélyesnek minősítették az amerikai katonák kivonulását, részben az Iszlám Állam esetleges újraszerveződése, részben pedig a térségben várható hatalmi átrendeződés miatt. Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor azonban arra emlékeztetett, hogy Donald Trump eleget tesz a 2016-os elnökválasztási kampányban elhangzott ígéretének, miszerint kivonják az amerikai katonákat a háborús konfliktusokból.

Kedd este a konzervatív Heritage Alapítvány elemzője, James Carafano a Fox televízióban azzal érvelt, hogy az amerikai kormányzatnak több fontos érdeke van a térségben, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett kalifátusa ne születhessen újjá, ne kerülhessen sor több tömegmészárlásra, ne indulhasson tömeges menekülthullám, valamint hogy féken tartsák Iránt.

Carafano szerint amennyiben Ankara a szíriai hadműveleteket a török kormány által vállalt kötelezettségek tiszteletben tartásával indítja meg, az nem sérti az amerikai érdekeket.

Graham: Törökország drágán megfizet

Twitter-üzenetben fenyegette meg Törökországot szíriai offenzívája miatt Lindsey Graham republikánus szenátor szerdán. A politikus azt írta, hogy az amerikai kongresszus drágán megfizetteti az akciót Törökországgal.

A Donald Trump szoros szövetségeseként számon tartott szenátor szerdai bejegyzésében sürgette az amerikai elnököt, hogy változtasson az amerikai csapatok szíriai kivonásáról hozott döntésén.

„Katasztrófa van alakulóban”

– ismételte meg Graham a héten már többször is hangoztatott véleményét.

Egy másik bejegyzésben úgy fogalmazott, imádkozzunk kurd szövetségeseinkért, akiket szégyentelenül magára hagyott a Trump-kormányzat. Ez a lépés biztosítja az Iszlám Állam újbóli megjelenését.

Egy későbbi bejegyzésben megjegyezte, hogy az Iszlám Állam elleni harcot illetően rossz ötlet az amerikai nemzetbiztonságot Oroszországra, Iránra és Törökországra bízni.

A dél-karolinai politikus közölte, élén áll a kongresszus azon erőfeszítéseinek, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök drágán megfizesse a szíriai offenzíva árát.

Miközben az amerikai szenátusban az utolsó simításokat végzik a török offenzívát elítélő határozati javaslaton, Lindsey Graham szenátor connecticuti demokrata párti kollégájával, Chris Coons szenátorral együtt felszólította Donald Trumpot, hogy magyarázza meg a kongresszusnak a szíriai csapatkivonás okát.

Trump a közel-keleti helyzetnek szentelt szokatlanul hosszadalmas Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a térségben évszázadok óta több csoport harcol egymással, és az Egyesült Államoknak soha nem kellett volna jelen lennie ott. Leszögezte, az Egyesült Államok nyolcezer milliárd dollárt költött a közel-keleti harcokra és politikára, ezernyi amerikai katona életét áldozta fel, és a másik oldalon milliók haltak meg.

„Bemenni a Közel-Keletre a legrosszabb döntés volt, amit valaha is hoztak országunk történetében”

– állapította meg.

Az iraki háborúra utalva hangsúlyozta: „A tömegpusztító fegyverekről szóló, ma már bizonyítottan hamis okokkal indultunk háborúba. Egyetlen tömegpusztító fegyver sem volt! Most lassan és biztonságban hazahozzuk nagyszerű katonáinkat”.

Forrás:MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató