Vadhajtások

Franco exhumálása ellen tiltakoztak a hazafiak – hiába 📺

Az exhumálás ellen mintegy 150-en tiltakoztak csütörtök este a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) madridi székháza előtt a diktatúra zászlóival.

“El a kezekkel Francótól!”

– skandálták.

A spanyol kormány két héten belül elrendeli Francisco Franco tábornok (1892-1975) exhumálását a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából – jelentette be Carmen Calvo ügyvezető miniszterelnök-helyettes pénteken.

Mint mondta, a pontos időpontról 48 órával korábban fogják értesíteni a volt diktátor leszármazottait, hogy jelen lehessenek, ha úgy kívánják.

A síráthelyezést zárt körben, “diszkréten”, a nyilvánosság kizárásával fogják elvégezni – tette hozzá Calvo.

Újságírói kérdésre elmondta: mivel a folyamat műszaki előkészítést igényel, még nem döntöttek a pontos dátumról, de véleménye szerint ez “másodlagos” ahhoz képest, hogy Franco földi maradványai október 25-én “már nem lesznek az Elesettek Völgyében”.

Carmen Calvo hangsúlyozta: a spanyol kormány rendelkezik a legfelsőbb bíróság felhatalmazásával ahhoz, hogy az exhumálást elrendelje, amelyet a katolikus egyház sem ellenez.

A törvények betartása mindenkire vonatkozik – válaszolta arra, hogy az Elesettek Völgyében található apátságot vezető perjel nem engedélyezi a síráthelyezés végrehajtását.

A perjel, Santiago Cantera a spanyol kormányhoz eljuttatott szerdai levelében vallási és morális elvekre hivatkozott, óvott a vallási szabadság megsértésétől (“szent helyről” lévén szó), és felhívta a figyelmet arra, hogy Franco család még nem merítette ki az összes jogorvoslati lehetőséget, amellyel megakadályozhatja az exhumálást.

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint a perjel korábban azt is mondta, hogy csak akkor engedi meg az exhumálást, ha arra maga Ferenc pápa kéri.

A spanyol legfelsőbb bíróság döntése alapján azonban nincs szükség az apátság külön engedélyére.

A szocialista kormány 2018 júniusában egyik első intézkedéseként jelentette be Franco exhumálásának tervét, azzal az indokkal, hogy egy demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét. Az erről szóló kormányzati előterjesztést a spanyol parlament tavaly szeptember közepén szavazta meg.

A tábornok leszármazottai jogi képviselőjükön keresztül azt közölték: minden lehetséges módon megpróbálják megakadályozni az exhumálást, és miután a legfelsőbb bíróság elutasította keresetüket, készek a spanyol alkotmánybírósághoz vagy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához is fordulni.

Forrás: Hunhír