Vadhajtások

🔴 Háború – Önkormányzati választás – 2019📺📷 🔄

Kövessétek itt a 2019-es önkormányzati választásokat – Percről-percre

A rendszerváltozás utáni nyolcadik önkormányzati választást tartják vasárnap.

 

21:00

Veszprémben vezet a Fidesz

Porga Gyula jelenlegi kormánypárti polgármester 67,86 százalékos feldolgozottság mellett 54,57 százalékkal vezet. Katanics Sándor az összefogás jelöltje 45,43 százalékkal a második.

Nagyon vezet Cser-Palkovics András Székesfehérváron

Közel 30 százalékkal vezet a fideszes polgármester Cser-Palkovics András az ellenzéki kihívója előtt 23,91 százalékos feldolgozottságnál.

Nyíregyházán szűken, de vezet a kormánypárti polgármester

Nyíregyházán az eddig regnáló polgármester DR.KOVÁCS FERENC hat százalékkal vezet az ellenzéki JESZENSZKI ANDRÁS előtt.

Sopronban sem kérdés: a kormánypárti polgármesterjelölt tarol

56,61 százalékon áll Farkas Ciprián, fideszes polgármesterjelölt, míg legfőbb kihívója, Varga Norbert (független) 38,61 százalékon. A feldolgozottság közel huszonnégy százalékos a hűség városában.

Zalaegerszegen hatalmas fölénnyel vezet a Fidesz

82,35 százalékos feldolgozottság mellett Balaicz Zoltán (Fidesz) jelenlegi polgármester vezet a zalai megyeszékhelyen 69,68 százalékkal. Az ellenzék jelöltje, Keresztes Csaba csupán 22,55 százalékon áll.

Nagykanizsán szoros küzdelemben, de vezet a Fideszes jelölt

Nagykanizsán BALOGH LÁSZLÓ a kormánypártok jelöltje mindössze 3 százalékkal vezet 23,91 %-os feldolgozottságnál.

Közel a kétharmadhoz a fideszes polgármesterjelölt Debrecenben

Debrecenben nagyon vezet a Fidesz-KDNP: Papp László, a kormánypártok polgármesterjelöltje 64,41 százalékos eredményével meggyőző fölénnyel vezet Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció-MSZP-Párbeszéd) és Kőszeghy Csanád (Momentum-Jobbik-LMP) előtt közel négyszázalékos feldolgozottságnál.

20 százalékkal vezet a fideszes polgármester Kecskeméten

3,81 %-os feldolgozottságnál Szemereyné Pataki Klaudia közel 20 százalékkal vezet az ellenzéki jelölt előtt.

 

20:52

14 százalékos feldolgozottságnál még Karácsony vezet

20:15

Kósa Lajos: A demokrácia ünnepe volt a választás

A választás továbbra is a demokrácia ünnepe Magyarországon – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke Budapesten, miután lezárultak az önkormányzati választások.

Köszönöm a magas választási részvételt az állampolgároktól, mivel egy nagyon fontos kérdésben mondták el a véleményüket, miszerint ki vezeti majd a szűkebb közösségüket a következő öt évben – mondta Kósa Lajos. A Fidesz alelnökének ismertetése szerint a legtöbb polgármesterjelöltet a kormánypártok állították, akik egy békés és gyarapodó fejlődést ígértek szemben az ellenzékkel, akik háborút.

20:11

Rádi Péter: nem zavarta meg semmi a választást

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke a “demokrácia valódi ünnepének” nevezte a vasárnapi önkormányzati választást a magas részvételi adatok miatt.

Rádi Péter a szavazókörök 19 órai zárása után nem sokkal tartott sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a szavazást nem zavarta meg olyan esemény, amely a választópolgárok akaratát gátolta volna.

Közölte, a Nemzeti Választási Bizottság délután ülésén korábbi beadványokról is döntött. Ezek közül két “érdekesebb ügyet” emelt ki. Az egyik Orbán Viktor miniszterelnök választóknak írt kampánylevelét, míg egy másik a kormány kampánytevékenységét kifogásolta; a bizottság – nem jogerős határozatai – szerint egyik sem volt jogszabálysértő.

19:50

Országos eredmény: 47,20, Budapest 49,19.

A Nemzeti Választási Iroda jelentése szerint 18.30-ig a választópolgárok 47, 20 százaléka szavazott.

Ez azt jelenti, hogy a hétórás urnazáráskor valamivel az 50 százalék alatt lehetett az átlagos részvételi arány. Budapesten ennél valamivel többen, fél hétig 49,19 százaléknyian keresték föl a szavazóhelyiségeket.

17:44

 

Tűzjelző viccelte meg többször is a szini választókat

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szin település 1-es szavazókörének tűzjelzője négy alkalommal is bekapcsolt.

A Helyi Választási Bizottság elnöke intézkedett annak kikapcsolásáról. Meggyőződtek arról, hogy nincs tűz.A szavazást az esemény nem zavarta.

Itt vannak a 17 órás részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint vasárnap délután 5 óráig a szavazásra jogosultak 42,69 százaléka, 3 426 129 fő ment el voksolni.

FOTÓ: KONCZ MÁRTON – ORIGO
15:44

Iborfián meglett a 100 százalékos részvétel

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint délután 3 óráig a Zala megyei település mind a 13, választójoggal rendelkező polgára leadta voksát.

15:42

Epilepsziás rohamot kapott egy választó Sarkadon

Az NVI beszámolója szerint a Békés megyei Sarkadon a 2-es szavazókörben egy szavazó epilepsziás rohamot kapott a fülkében. A helyi bizottság kihívta a mentőket, akik stabilizálták a beteget és elszállították.

15:38

Megjöttek a 15 órai részeredmények

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint vasárnap 15 óráig a szavasásra jogosultak 34,69 százaléka, 2 784 346  fő ment el szavazni.

14:20

Nagydorogon széttépték a szavazólapokat

A Tolna megyei település szavazatszámláló bizottsága (SZSZB) arról számolt be, hogy az 1-es szavazókörben egy személy az összes szavazólapot ki akarta vinni az épületből, többszöri felszólítás ellenére sem adta vissza azokat a bizottság tagjainak, majd széttépte mindet.

Az NVI oldalán ezután azt írják, hogy

a SZSZB elnöke a választópolgárt rendre utasította, aki ezután elhagyta a szavazóhelyiséget.

14:16

Összetört egy szavazófülke Kecskeméten

Az NVI beszámolója szerint a kecskeméti 27-es szavazókörben egy idős választópolgár a szavazófülke oldalának dőlt, a fülke összetört, a választópolgár nem sérült meg. A Helyi Választási Iroda a sérült fülke helyett másikat szállított a szavazókörbe.

14:02

Így néznek ki a nemzetiségi szavazólapok

Zöld színű ruszin, örmény, német és görög nemzetiségi szavazólapok a XI. kerületi a Farkasréti Általános Iskolában kialakított 37-es számú szavazókörben.FORRÁS: MTI/SOÓS LAJOS

13:00 órás országos részvételi adat

Tizenhárom óráig a választásra jogosultak 26,6%-a jelent meg a szavazóurnáknál. Ez az adat jóval magasabb, mint az 5 évvel ezelőtti (23,5%), de kisebb, mint a 2006-os (27%) részvétel.

13:20

Rimócon palóc népviseletben is szavaztak

Kovácsné Bablena Piroska helyi palóc népviseletben adja le szavazatát a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a rimóci közös önkormányzati hivatalban kialakított szavazókörben.FORRÁS: MTI/KOMKA PÉTER

13:18

Kispesten nagy csata van


12:43

Tarlós István feleségével ment választani

Tarlós István főpolgármester feleségével ment el szavazni.FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

12:41

Puzsér Róbert is leadta szavazatát

Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt is leadta voksát.FOTÓ: KONCZ MÁRTON – ORIGO

12:28

Az idegbeteg Puzsér már nagyon frusztrált


12:23

Berki Krisztián bemutatta a programját:

12:15

11 órás országos részvételi adat

11 óráig a választásra jogosultak 18,25%-a jelent meg az urnáknál.

A részvételi arány egyértelműen magasnak mondható, amennyiben a szavazási minta az előző négy alkalomhoz hasonló (amire természetesen nincs garancia), akkor 52% körüli részvétel lehet.

12:07

Részegen ment szavazni és még kiabált is

A BAZ megyei Kisgyőrön az 1-es számú szavazóhelyiségben egy ittas személy nem tudta magát igazolni. A helyi bizottság tájékoztatta, hogy visszajöhet szavazni, ha hozza az iratait,ehelyett kiabált a bizottsággal, és a felszólításra sem akarta elhagyni a helyiséget.

A szavazatszámláló bizottság két tagja az önkormányzati gépkocsivezető és egy jelenlévő választópolgár segítségével a szavazóhelyiségből többször is kivezette az ittas személyt, majd hazaszállították.

11:51

Gyurcsány 1. ([email protected] Dobrev) és Gyurcsány 2. (Kígyó) leadta a szavazatát.


11:46

Jakab felszabadít

Történelmi jelentőségűnek nevezte a vasárnapi önkormányzati választást Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, aki Miskolcon adta le szavazatát.

Jakab Péter kijelentette: a Fidesz módszerei változatlanok, fenyegetnek, zsarolnak, megvesztegetnek, próbálják megfélemlíteni az embereket csak azért, hogy a Fideszre szavazzanak. “Eddig is ezt csinálták, nem ez az újdonság, hanem az, hogy nagyon sok településen, így Miskolcon is sikerült az ellenzéknek együttműködnie”.

A Jobbik frakcióvezetője azt is elmondta: az a céljuk, hogy

a fideszes rezsim alól felszabadítsák a településeket, igazi, tisztességes lokálpatrióták irányítsák a községeket, a városokat.

11:08

A szemkilövető Gyurcsány most adja le szavazatát

11:05

Szavazunk mi is

Bede Zsolt a Vadhajtások tudósítója így üzent azoknak akik tegnap meg akarták őt lincselni Győrben. Jobbikos felszólításra támadták meg Zsoltot véresszájú kommunisták.


11:00 

A Rajt mozgalom szavazásra buzdít. Élőben jelentkeztünk:


10:58

Többen is rosszul lettek szavazás közben
Több rendkívüli eseményről is beszámolt vasárnap 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda.

10:10

Eközben a VII. kerületben Niedermüller katonái kampányolnak


9:43

Megérkeztek a 9 órai adatok

A részvételi arány 7,2 százalék volt.

9:34

Lehet szelfizni, de csak szavazólap nélkül

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezéséről és közzétételéről. A bíróság akkor kimondta, hogy a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogy miként szavaztak.

Viszont jogsértő a szavazólapok lefényképezése.

Jogszabály ugyanakkor nem tiltja, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról.

9:10 – Orbán Viktor már leadta a szavazatát

A miniszterelnök ezután azt mondta: ma arról kell dönteni, hogy lesznek-e alkalmas vezetők a települések élén.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,12 százaléka (89 867 szavazó) járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 0,92 százaléka, 12 555 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 1,35 százalék, ami 3877 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Komárom-Esztergom megyében volt: 0,95 százalék, 2359 szavazó.

Az 1998-as önkormányzati választáson 0,93 százalék, a 2002-es választáson 0,92 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 1,12 százaléka, kilenc évvel ezelőtt 0,99 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 1,06 százalék voksolt 7 óráig.

Az NVI kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Források: Híradó – Origo