2021. február 25. - Géza
EUR : 359.23
USD : 295.35
15°

Még a héten létrejöhet a Brexit

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója Luxembourgban, az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó tanácsülésére érkezve kedden elmondta: elképzelhető, hogy még ezen a héten megállapodásra lehet jutni Nagy-Britanniával az uniós tagsága megszűnésének (Brexit) részleteit rögzítő dokumentumról.

Barnier a Brexittel foglalkozó uniós találkozót megelőzően újságíróknak hangsúlyozta, elképzelhető a megállapodás annak ellenére, hogy annak elérése egyre nehezebbé válik. Elmondta, intenzív tárgyalások folytak London és Brüsszel között a hétvégén, amelyeket hétfőn újabbak követtek. Kijelentette, Londonnak ideje a jóhiszemű szándékokat jogi szöveggé alakítania. A megállapodásnak azonban mindkét fél számára megfelelőnek kell lennie, úgy az Egyesült Királyságnak, mint az Európai Uniónak – tette hozzá.

Tytti Tuppurainen, az unió soros elnökségét betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere érkezésekor hangsúlyozta, noha elérhető a megállapodás, az uniónak fel kell készülnie Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépésére, ahogy az elhúzódó tárgyalásokra is, illetve a Brexit-határidő kiterjesztésére.

Minden forgatókönyv lehetséges

– tette hozzá.

Amélie de Montchalin francia európai ügyekért felelős miniszter kijelentette, az uniónak meg kell fontolnia a brit kilépés határidejének elhalasztását. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha kérés érkezik Londontól erre vonatkozóan, illetve, ha olyan jelentős politikai fordulat következik be a szigetországban, ami változtat a politikai dinamikán. Ezek között a francia politikus egyebek mellett új választások kilátásba helyezését említette. „Az idő azonban nem oldja meg a problémát önmagában” – mondta.

Stef Blok holland külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy megállapodás születhet Londonnal, ugyanis véleménye szerint előremutatóak a brit kormány javaslatai. Kiemelte ugyanakkor, hogy azok nem tartalmaznak elegendő biztosítékot a belső piac uniós védelmére vonatkozóan. „Használjuk ki a rendelkezésre álló időt” – tette hozzá.

Michael Roth német európai ügyekért felelős államtitkár nyilatkozata szerint országa nem derűlátó a megállapodás létrejöttét illetően. Egyáltalán nem biztos, hogy a Brexit-megállapodást hamarosan le lehet zárni – fogalmazott. A megállapodás nélküli brit kilépés ugyanakkor katasztrófával járna – tette hozzá.

Mint ismert, az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei kedden tartanak megbeszélést Luxembourgban. Az Általános Ügyek Tanácsa ülésén a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) után az unióban maradó tagországok, az EU27-ek megbeszélést tartanak a kilépési tárgyalások állásáról. Erről Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója tájékoztatja a minisztereket. A tanács ennek alapján készíti elő a jövő héten esedékes EU-csúcstalálkozónak e témával foglalkozó tanácskozását. Egyéb napirendi pontok között szerepel az EU bővítése, továbbá Albánia és Észak-Macedónia stabilizációs és társulási folyamata.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató