Vadhajtások

Új 56-os dal – Davajgitár a Romantikus Erőszaktól 🎤

1956-os rockmegemlékezés Újbudán a RomEr-rel.

Október 22-én Újbudán, a volt Olimpia Moziban kerül megrendezésre a Romer 56 lángja című, az 1956-os szabadságharc hősei előtt tisztelgő rockmegemlékezése.

1956-ban a magyarság bátorságból, önfeláldozásból és szabadságszeretetből példát mutatott a nagyvilágnak. A Pongrátz Gergely visszaemlékezései nyomán összeállított, leginkább  koncertszínháznak nevezhető két részes műsorban elhangzanak majd az idén negyedszázados jubileumát ünneplő nemzeti rock zenekar emblematikus dalai, a Corvin köz legendás szabadságharcos parancsnokát megszemélyesítő Vári-Kovács Péter színművész előadásában pedig megelevenednek a forradalom eseményei. A látványt vetítés teszi teljessé.

Az előadás előfutáraként a banda egy vadonatúj, Davajgitár című felvétellel jelentkezett, melynek zenei rendezője, producere az a Sáfár „Öcsi”József volt, aki a P.Box basszusgitárosaként az egyik legismertebb magyar rockhimnusz: A zöld, a bíbor és a fekete szerzője.

A friss Romer dal címe a második világháború idején kifejlesztett PPS szovjet dobtáras géppisztolyra utal, amit az 1956-os felkelők csak „davajgitárnak” neveztek és az ötvenes évek Magyarországának ikonikus fegyvere volt. A Néphadseregen kívül az ávósok, a rendőrök és a határőrök is használták, korabeli jelvényeken kitüntetéseken, plakátokon is megjelent. 1956 októberében a szabadságharcosok aztán számos fegyverraktárat elfoglaltak és nagy készleteket foglaltak le ezekből a PPS géppisztolyokból. A Pesti Srácok egyik kedvenc eszköze lett a „davajgitár” ugyanis remekül bevált az utcai harcokban.

Az 56 lángja előadásra jegyek válthatók online itt: tixa.hu/56langja2019

vagy személyesen itt: Szkíta Kézművesbolt (Bp. V., Kossuth L. u. 6.)