Vadhajtások

Budapesten indul a káosz: már dolgoznak a Tiborcz-adón, illetve bontanák a német megszállási emlékművet

Hivatalosan ez a második napja Karigerinek. Bejelentette, hogy megtámadják a bíróságon a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, Tarlós a megbékélés miatt kaphat díszpolgári címet, utálja a Szabadság téri emlékművet, de társadalmi egyeztetést szeretne róla, a Tiborcz-adón pedig már dolgoznak. 

Most, hogy ilyen nagy felhatalmazást kapott, a választók több mint 50 százaléka mögötte áll, Karácsony úgy érzi,

itt az ideje a béketeremtésnek, az indulatok csitításának

– mondta a szélsőliberális Klubrádiónak.

A Szabadság téri emlékműről azt mondta: általában nincs jó vége, ha a politikai kurzusok ráerőltetik az ideológiájukat a közterekre, de az emlékmű még ebből a sorból is kilóg,

olyan mértékben torzítja a történelmi tudatot, hogy nagyon nehéz vele együtt élni.

Ezzel együtt vannak, akik szerint inkább mégis ott kellene hagyni, ahol van, vegye körül az a fajta emlékezetpolitika, amelyet az Eleven Emlékmű csoport képvisel. Karácsony szerint érdemes lenne erről társadalmi vitát folytatni.

Ő „gyűlöli” ezt az emlékművet, és inkább azokkal ért egyet, akik szerint ne maradjon Budapesten,

de ehhez kell a kerület közreműködése is, és az V.-ben nem győzött az ellenzék.

A Tiborcz-adót akkor tudják kivetni, ha a kerületek nem élnek ezzel a lehetőséggel és hozzájárulnak ahhoz, hogy a főváros bevezesse. Komolyan gondolja, ahogy a programja többi részét is.

Szerencsére a kerületek többségében az ellenzék győzött, így már készítik a jogszabály részleteit.

Szeretne úgy viselkedni, ahogy egy normális főpolgármesternek kell, és ebben benne van, hogy találkozzon a miniszterelnökkel, függetlenül attól, mit gondolnak egymásról. Nem akarja feladni a labdát senkinek, aki szerint ő nem lenne együttműködő Budapest érdekében. Pénteken hivatalba lép, elküldi a levelet a miniszterelnöknek.

A német megszállás áldozatainak emlékműve (a médiában német megszállási emlékmű) a budapesti Szabadság téren felállított szoborkompozíció, amely azoknak az embereknek állít emléket, akiknek halála vagy meghurcoltatása Magyarország 1944-es német megszállásához köthető. Általánosabb értelemben az emlékmű

„…arra hivatott, hogy kifejezze azt a fájdalmat és megpróbáltatást, amelyet szabadsága elvesztése miatt a magyar nemzet érzett és elszenvedett. Mindannyiunkat arra emlékeztet, hogy hazánk függetlenségének elvesztése tragikus következményekkel járt. Sok százezer ember életét követelte, és további millióknak okozott tengernyi szenvedést.”

Forrás: Klub rádió nyomán