Vadhajtások

Önként feladta magát a belga rendőrségen a volt katalán elnök – Barcelonában százezrek vonultak fel 📺

A katalán függetlenségi vezető ellen hétfőn adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a spanyol legfelsőbb bíróság.

Carles Puigdemont katalán függetlenségi vezető feladta magát a belga hatóságoknak ma reggel, miután a spanyol legfelsőbb bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene hétfőn.

Puigdemont ügyvédei társaságában önként jelent meg, mielőtt a belga hatóságok letartóztatták volna a spanyol legfelsőbb bíróság nemzetközi elfogatóparancsa nyomán

– nyilatkozta egyik ügyvédje, majd azzal folytatta, hogy a korábbi elnök annak ellenére működik együtt a hatóságokkal, hogy nem ért egyet a spanyol bírói ítélettel.

A friss elfogatóparancs új vádpontjai – közrend elleni bűncselekménynek számító zendülés és közpénz hűtlen kezelése – várhatóan új bírósági eljárásokat indítanak majd a belga bíróságon, így a katalán vezető feltételezhetően egy ideig még Belgiumban marad.

Puigdemont 2017-ben menekült Belgiumba a spanyol hatóságok elől. A spanyol bíróság korábban már elítélte Puigdemontot és más vezető katalán politikustársát, ám a belga és német bíróság elutasította kiadatásukat. Berlin arra hivatkozva, hogy nem látják megalapozottnak a legsúlyosabb vádat, a lázadás bűncselekményét, Brüsszel pedig arra, hogy a kérelem szabálytalanul lett beadva. A spanyol legfelsőbb bíróság így kénytelen volt hétfői ítéletében zendülésre enyhíteni a vádat.

Katalóniában rögtön az ítélethirdetés után tüntetések kezdődtek, tízezrek vonultak az utcára. A legkomolyabb összecsapások Barcelonában voltak, ahol több mint 130 ember megsérült. Mától kezdve a katalánok országos sztrájkot tartanak és giga felvonulást tartottak.

 

A tüntetések miatt elhalasztják az idény első El Clásicóját is, közben a spanyol rohamrendőrök harcolnak a függetlenség-párti anarchistákkal:

Forrás: 888.hu nyomán