2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

579 büntetőítéletet eltüntettek Finnországban - s még ők oktatnak ki minket

Nevetséges, hogy informatikai rendszerhibára hivatkoznak.Elismerte a finn Igazságügyi Minisztérium a V4NA nemzetközi hírügynökség kérdéseire válaszolva, hogy évekre visszamenőleg eltűnt 579 büntetőítélet a rendszerükből, amely miatt mintegy negyven ügyben már végre sem lehet hajtani a kiszabott szankciókat. A nemzetközi hírügynökség azon kérdésére azonban nem válaszoltak a finnek, hogy vajon ez kinek állhatott érdekében. Írásos megkeresésben kérte a V4NA a finn Igazságügyi Minisztérium és az Európai Unió Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) álláspontját arról, vajon nem tartják-e aggályosnak, hogy a finn igazságügyi rendszerben több mint öt évre tűntek el ítéletek, amelyeket a kerületi bíróságoktól a végrehajtó szervekhez 2013-2018 között nem továbbított a finn Igazságügyi Regisztrációs Központ (ORK).
 Ennek nyomán 579 ítéletet nem hajtottak végre ez idő alatt. A finn igazságügyi tárca válaszában elismerte, hogy valóban eltűnt ennyi ítélet.
  Egyben közölték, hogy az ORK igazgatója, Ritva-Liisa Raatkainen még szeptember 11-én tájékoztatta az igazságügyi tárcát az esetről. Az azóta lefolytatott vizsgálat annyit derített ki, hogy a kerületi bíróságok és a Büntetés-végrehajtási Ügynökség (RISE) között az ítéleteket továbbító ORK informatikai rendszerben akadtak el a végrehajtandó ítéletek. Ugyanakkor a vizsgálat nem tárt fel informatikai rendszerhibát, ezért "úgy tűnik, hogy a rendszerfelhasználók felelősek a hibáért", fogalmaz a finn Igazságügyi Minisztérium válaszként megküldött közleménye. Tájékoztatásuk szerint a hiba miatt elakadt büntetések között negyven olyan szankcióra bukkantak, amelyet az azóta eltelt elévülési idő miatt már nem is lehet végrehajtani. Ezek közül 29 esetben pénzbírságot szabtak ki, amelyek elmaradt összértéke 11 ezer 340 euró, 10 másik esetben kártérítési bírság veszett el a hiba nyomán összesen 7 ezer 987 euró összértékben, illetve elévült egy fiatalkorú elkövetővel szemben kiszabott 4 hónapos, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása is. Az Európai Unió LIBE-bizottsága szerint nem sérült ezzel a finn jogbiztonság.  Forrás: V4NA
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató