2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Több mint 176 ezer ember kényszerült elmenekülni Szíriából a hadműveletek miatt

Több mint 176 ezer ember kényszerült elmenekülni Törökország Északkelet-Szíriában indított hadművelete miatt és kulcsfontosságú infrastruktúra rongálódott meg – közölte kedden az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stéphane Dujarric New Yorkban.

A menekültek között 80 ezren gyermekek – hangsúlyozta António Guterres szóvivője.

Dujarric szerint számos vezeték sérült meg, ami legkevesebb négy egészségügyi intézmény áramellátását érintette.

Mint mondta, átmeneti javításokat végeztek el az Alúk vízszivattyú-állomáson is, amely több mint 400 ezer embert lát el ivóvízzel Haszake város és a térségében lévő menekülttáborokban. Hozzátette: áramfejlesztőkkel segítik a telep működését.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles „biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.

Október 22-én este Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban megállapodott arról, hogy Törökország újabb 150 órával meghosszabbítja a tűzszünetet a kurdok evakuálásához.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató