2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Így rombolt az önkormányzatokban az ellenzék két hét alatt

Igazából még meg se kezdték hivatali működésüket az ellenzék frissen pozícióba került polgármesterei, máris több korábban fideszes önkormányzatot elbuktak, a szó szoros értelmében. Ugyanis a hivatali apparátus országszerte “fellázadt” az ellenzéki polgármesterekkel szemben és inkább felmondott, semmint a balliberális városvezetők ámokfutásához asszisztáljanak. De nem csak ezeken a helyeken szaladt ki a hivatal az új polgármesterek alól, volt ahol maga a győztes kezdte meg a tisztogatást, illetve Pesterzsébet is különleges terep, hiszen ott még két hét se kellett ahhoz, hogy darabjaira hulljon az ellenzéki összefogás. Az első két hét mérlege tehát lázadás, széthullás és tisztogatások.

Beigazolta alkalmatlanságát a vezetésre az ellenzék. Még két hét sem kellett hozzá és már több budapesti kerületben apparátus nélkül maradtak a fideszes önkormányzatokat váltó baloldali városvezetők. De az ország más nagyvárosaiban sem jobb a helyzet: Pécsett az önkormányzati tulajdonú Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója mondott fel, míg Dunaújvárosban a Jobbikos Pintér Tamás kezdett ámokfutásszerű tisztogatásba.

PÉCSETT MEGÁLLHAT A VÁROSFEJLESZTÉS

Várhatóan nem sok városfejlesztést fog véghez vinni a Pécsett győzedelmeskedő Péterffy “Fanyűvő” Attila, ugyanis felmondott az önkormányzati tulajdonú Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója, Merza Péter. Ez pedig azért jelenthet problémát, mert a PVF Zrt. dolga, hogy fejlesztési forrásokat próbáljon a városnak szerezni – leginkább pályázatokat írva – majd a cég menedzseli a nyertes pályázat kivitelezését is. Nem meglepő, hogy pont ezen a poszton van távozó a városvezetésben: Péterffy Attila számos közpénzzel kapcsolatos botrány központi figurája volt és Gyurcsánnyal is közeli gazdasági kapcsolatokat ápol. Péterffy korábban azt állította, hogy az önkormányzat számlája mínuszos, ezt cáfolta Páva Zsolt, aki elmondta, mintegy 7 milliárd forint áll az új polgármester rendelkezésére. Páva Zsolt egyébként 23 milliárd forintos hiánnyal vette át a szocialistáktól az önkormányzatot.

JOGI OSZTÁLY NÉLKÜL MARADT NIEDERMÜLLER

Nagyon súlyos helyzetbe került Niedermüller Péter, aki most bánja csak igazán, hogy kényelmes brüsszeli székét át kellet adnia Gyurcsánynénak csak azért, hogy hazatérvén jogi osztály nélkül kelljen vezetnie az önkormányzatot. Ugyanis a választások után a jegyző és teljes stábja felmondott, valószínűleg nem kívántak jogi hátteret biztosítani a Gyurcsány-szekta kerületromboló tevékenységéhez. Ráadásul a napi.hu információi szerint korábban az előző polgármesteri kabinet 8-9 tagja is távozott már. Az esetre Niedermüller is reagált, aki elmondta, a jogi stáb még előkészíti az alakuló ülést, de november 30-ával mind elmennek. A történtekre a polgármester csak annyit tudott reagálni, hogy

a helyzet nem olyan drámai, mint Újpesten.

ÜRES VÁROSHÁZA ÚJPESTEN

Ami technikailag igaz is, hiszen Újpesten még ennél is nagyobb bajban van az újonnan megválasztott momentumos Déri Tibor, azonban ez Niedermüllernek és az erzsébetvárosiaknak sovány vigasz. Hát még az újpestieknek, akik a következő 5 évben testközelből tapasztalhatják meg Déri Tibor szakértelmét, akinek fő kampányfogása az volt, hogy fekáliával kenette össze a fideszes jelöltek plakátjait. Nem csoda tehát, hogy az önkormányzat 40 (!) alkalmazottja állt fel és kérte felmentését egy emberként a választások eredményének tudatában, lelkiismereti okokra hivatkozva a 24.hu szerint. Ráadásul Dérinek valahogy nem sikerült megértenie, hogy személye már így is teljesen vállalhatatlan volt a politikai tevékenységet nem folytató közalkalmazottak szemében is, és az ATV-ben tovább növelte népszerűtlenségét azzal, hogy “menekülő patkányoknak” nevezte a lelkiismereti okokból felmondó önkormányzati dolgozókat. Déri megnyilvánulásával szemben felháborodásának adott hangot többek között Móra Emese, az egyik volt alpolgármesteri titkárság tagja egy Facebook posztban, melyben tételesen cáfolta az ellene és kollégái ellen felhozott vádakat és félinformációkat. Saját és kollégái motivációjáról pedig leírta:

Mint anno Újpestért dolgozó, nem tudom magamtól eltávolítani, hiszen egy önkormányzatba csapatban dolgozunk és amikor nettó hazugságokat és megtévesztéseket olvasok – megtévesztési, lázítási szándékkal – azt igenis felháborítónak a munkám földbetiprásának, semmibevételének, a plakátok szarral kenegetését pedig kifejezetten primitív dolognak tartom. Én mint 8 órában a hivatalban ülő köztisztviselő a munkámat politika mentesen, tisztességesen, Újpestért dolgozva tettem. Tehát a döntésem nem politikai hanem emberi értékrendeken alapszik. Méltóság mozgatott, lojalitás és a munkám iránti őszinte tisztelet, hogy a hétköznapjaimat nem úgy éltem, hogy számat húzogatva bementem reggel dolgozni, hanem szívvel, örömmel akár hétvégén vagy munkaidő lejárta után is tettem a dolgom, amit úgy gondoltam, hogy Újpest és az itt lakók érdekét nézve előreviszi ezt a várost. El tudom fogadni, hogy a többség úgy döntött, hogy ez a korszak véget érjen amiben dolgoztam, azonban engedtessék meg, hogy akkor én is döntsek szabadon arról, hogy a fent leírt erkölcsökre alapozva letegyem a saját munkahelyváltásom mellett a voksomat.

Móra arról is beszámolt bejegyzésében, hogy bár Déri megígérte, hogy nem lesznek tisztogatások, később már úgy beszélt, mint aki az alpolgármesteri kabinetek minden alkalmazottját félre akarta volna állítani, ideértve a politikai tevékenységet nem végző, adminisztrációs feladatkört ellátó közalkalmazottakat is. Ez a terror és Déri “primitív és lázító” stílusa vezetett a tömeges felmondáshoz. Az eddig Wintermantel Zsolt által vezetett újpesti önkormányzat bank- és értékpapírszámláin levő pénz- és állampapír-állomány összege 9 milliárd forint. Ennyivel gazdálkodhat az új polgármester, Déri Tibor. Hogy ebből mennyi marad a ciklus végére, azt már inkább nem akarták megvárni az önkormányzat dolgozói.

TISZTOGATÁSOK DUNAÚJVÁROSBAN

Míg Déri csupán burkolt fenyegetéseket fogalmazott meg az önkormányzati alkalmazottakkal szemben, addig Pintér Tamás, Dunaújváros újdonsült polgármestere aktívan nekilátott a tisztogatásoknak. Az ÚjvárosiValóság szerint ugyanis  alig 48 órával az állománygyűlés után Pintér irodájában megjelent egy bizalmasa, aki várhatóan egy személyben fogja az önkormányzat több kulcsfontosságú pozícióját betölteni, szigorúan az átláthatóság jegyében. Ennek megfelelően ezeken a pozíciókon el is kezdődött a tisztogatás, először a városháza személyzeti osztályvezetőjének kellett távoznia, de a lap információ szerint már csak a napok kérdése dr. Vántus Judit, a vagyonkezelési osztályvezetőjének és Moravecz Attila, a közigazgatási osztályvezetőjének eltávolítása. Ezzel együtt pedig az alacsonyabb beosztásokban is megkezdődött a tisztogatás. Ahogy a portálnak nyilatkozó forrás megfogalmazta:

Senki nem tudja, hogy mi vár rá, rettegve várja a holnapot, hogy mikor kap kartondobozt.

Az önkormányzatot egyébként több mint 4 milliárd forint hiánnyal vette át 2010-ben a leköszönő Cserna Gábor, ezt sikerült kemény munkával tizedére, 400 millió forintra csökkenteni.

PESTERZSÉBETEN VÉGET ÉRT AZ ÖSSZEFOGÁS

Míg az eddig bemutatott önkormányzatokban az ellenzék fideszes önkormányzatot váltott és így sikerült lenulláznia a hivatali apparátust, addig Pesterzsébeten egészen különleges módját találta fel az önmegbuktatásnak. Történt ugyanis, hogy a Fidesz által támogatott polgármester mellett ellenzéki többségű testület állt össze, akik első javaslatként megjutalmazták önmagukat, amiért sikerrel beülhettek a városházára: 20 százalékos emeléssel bruttó 411 ezer forintra emelték a saját tiszteletdíjukat az ellenzéki képviselők az Index információi szerint. Ugyanakkor a javaslat megosztotta az ellenzéket is: a momentum ellene szavazott a javaslatnak, ezért a többi ellenzéki párt gyorsan ki is golyózta a momentumot a városházáróla megüresedett pozíciókat jobbikosokkal töltötték fel. A Momentum az esetet követően nyilatkozatot adott ki, melyben kinyilvánítják, hogy részükről véget ért az együttműködés az ellenzéki összefogással, mely döntést azzal indokolták, hogy “ezt a fajta hatalomgyakorlást nem tudják magukévá tenni.”

A mai napon átvettük képviselői megbízóleveleinket és megalakult az új testület. Ma lezártunk egy sikeres időszakot is: a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a közös cél érdekében kötött együttműködésének korszakát. Azt tapasztaltuk, hogy a partneri viszony a választásokat követően megbomlott. Az MSZP és a DK hatalomgyakorlási stílusát a Momentum Mozgalom nem tudja magáévá tenni, így az önkormányzat közös irányításának nem láttuk érdemi lehetőségét, a felkínált bizottsági elnöki tisztségeket nem vállaltuk el.
-áll a nyilatkozatban. A Facebookon is elérhető nyilatkozat közzététele után a párt helyi vezetése a HVG-nek arra is utalt, hogy már korábban is nézeteltérésbe keveredtek az összefogás tagjaival, ennek ellenére erről nem kívánnak bővebben nyilatkozni.  Mindenesetre ha ez igaz, felvetődik a kérdés, hogy egyáltalán miért álltak bele egy olyan szövetségbe, melyet eredendően is elvtelennek tartottak.

ZAKLATÁSI BOTRÁNYBA KEVEREDETT DK-S

Újbudán nem indult meg (még) a tisztogatás, ugyanakkor ha szeretné kitölteni a ciklusát a frissen megválasztott polgármester, talán jobb is ha ragaszkodik a dolgozókhoz, ugyanis már most erősen inog alatta a szék. Nem elég, hogy egy volt kollégája is szexuális zaklatással vádolta a Szent Imre kórház egykori igazgatóját, László Imrét, de még a baloldal által oly hevesen védett egészségügyet is leépítené: hivatalba lépése óta folyamatosan az új szuperkórház kivitelezése ellen ágál, helyette egykori munkahelyét szeretné pénzzel kitömni. A másik forradalmi intézkedése a kilakoltatások leállítása volt a kerületben, kár hogy a novembertől áprilisig érvényben lévő kilakoltatási moratóriumot a Fidesz találta ki.

MINDEKÖZBEN A LEKÖSZÖNŐ FIDESZES POLGÁRMESTEREK…

Mind egy szálig jelentős többletet hagytak a kasszában az átadáskor, vélhetően ennek az elherdálásához nem akart asszisztálni sok hivatali dolgozó. A teljesség igénye nélkül:
  • I. kerület: 2,6 milliárd a kasszában A városrészt 1998 óta vezető fideszes Nagy Gábor Tamás 2,651 mil­liárd forinttal adta át a kerületet V. Naszályi Mártának, ezenfelül az önkormányzat 7,528 milliárd forintot tart Magyar Államkötvényben.
  • II. kerület: 6 milliárd a kasszában A fideszes Láng Zsolt 2006-ban 600 millió forint működési hiánnyal és 1,5 milliárd forintos hitellel vette át a városrészt az MSZP-s Horváth Csabától, aki most Zugló polgármestere lett. A II. kerület számláján jelenleg 6 milliárd forint van, valamint nagyjából húsz megkezdett projekt, amelyek 21,5 milliárd forint összértékű fedezete a következő években az új ellenzéki polgármester, Örsi Gergely rendelkezésére áll.
  • III. kerület: 8 milliárd a kasszában A kerületet 2006 óta vezető Bús Balázs korábbi fideszes polgármester Óbuda-Békásmegyert 8 milliárd forinttal adta át az össz ellenzéki polgármester, Kiss László számára.
  • IV. kerület: 9 milliárd a kasszában A 2010 óta a fideszes Wintermantel Zsolt által vezetett újpesti önkormányzat bank- és értékpapírszámláin levő pénz- és állampapír-állomány összege 9 milliárd forint. Ennyivel gazdálkodhat az új polgármester, Déri Tibor.
  • VI. kerület: 12,2 milliárd a kasszában Hassay Zsófia, Terézváros fideszes vezetője a Magyar Nemzetnek elárulta, hogy az átadás-átvételkor 12,2 milliárd forint volt az önkormányzat bankszámlaegyenlege, értékpapír-állománya pedig kétmilliárd forintot tett ki. A kerület új polgármesterének, Soproni Tamásnak könnyű dolga lesz, ugyanis Hassay 2010-ben 2 milliárd forint hiánnyal vette át a belvárosi kerületet az azóta már elhunyt MSZP-s Verók Istvántól.
  • VIII. kerület: 7 milliárd a kasszában Józsefváros korábbi fideszes polgármestere, Sára Botond Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az önkormányzat bankszámláján 7 milliárd forint van, míg Magyar Államkötvényben 6 milliárd forinttal rendelkeznek. A kerület új polgármestere az adatkezelési botrányba keveredett Pikó András lett.
  • IX. kerület: 9 milliárd a kasszában Bácskai János, Ferencváros korábbi polgármestere négy és fél milliárd forint – fejlesztési hitelből adódó – hiánnyal szembesült, amikor 2010-ben átvette a kerület vezetését az SZDSZ-es Gegesy Ferenctől. Most a hivatalt közel 9 milliárd forint többlettel adták át az ellenzéki Baranyi Krisztinának.
  • XVIII. kerület: 5,5 milliárd a kasszában Pestszentlőrinc-Pestszentimre fideszes polgármestere, Ughy Attila tízmilliárd forint adóssággal örökölte meg 2010-ben a kerületet az MSZP-s Mester Lászlótól. Most közel öt és fél milliárd forinttal adta át a városvezetést az ellenzéki Szaniszló Sándornak.
  • Szentendre: Október 22-én lezajlott a polgármesteri átadás-átvétel, a hivatal kulcsait átadtam Fülöp Zsolt újonnan megválasztott polgármesternek. A folyószámla-egyenlegen 250 millió forint van. Szentendrének adóssága nincs. A város ez évi bevételeinek 75%-a, a kiadások 62%-a megvalósult. Jó lelkiismerettel adom át a gazdálkodás lehetőségét, és egyben felelősségét a város új vezetésének. Öt évvel ezelőtt 3 milliárd forint lízingtartozással vettük át a várost, most nincsen tartozás. Büszke vagyok arra a szakmai munkára, amit az elmúlt öt évben végeztünk csapatommal együtt. Szentendrét fejlődő pályára állítottuk, azt kívánom, hogy ez a fejlődés továbbra is folytatódjon- összegezte az átadást a leköszönő polgármester.
  • Eger: “Eger vagyona az átadás-átvétel pillanatában a befektetett eszközök értéke megközelítette a 80 milliárd Ft-ot és példa nélkül áll, hogy az egri készpénz vagyon (pénzeszközök és az állampapírok állománya) meghaladta a 25 milliárd forintot! Ez a több mint 105 milliárdos vagyontömeg biztos, jó alapot jelent a folytatáshoz” Habis László (Fidesz)

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató