Vadhajtások

A Coca-Cola a világ legnagyobb műanyagszennyezője

A Coca-Cola Company termeli a legtöbb műanyag szemetet a világon, derül ki a Break Free From Plastic (BFFP) környezetvédő szervezet friss globális felméréséből. Az atlantai (Egyesült Államok) székhelyű multinacionális vállalat több környezetszennyező műanyagot bocsátott ki, mint a mögötte végzett három nagyvállalat összesen – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A BFFP szeptemberben hirdette meg műanyag szemétgyűjtő kampányát, amelyben világszerte 72 ezer önkéntes környezetvédő vett részt. Az önkéntesek Észak- és Dél-Amerika, Európa, Ázsia és Afrika 37 országában mintegy 8000 gyártó műanyag szemetét gyűjtötték össze. A Coca-Cola Company ezek közül 11732 darab műanyag hulladékért (elsősorban PET palackokért) volt felelős, ami több, mint az utána következő Nestlé, a PepsiCo és a Mondelez rágcsálnivaló-gyártó vállalat összes műanyag szemete.

A Coca-Cola termelte a legtöbb szemetet Európában és Afrikában, és a második legtöbbet Ázsiában és Dél-Amerikában.

Coca-Cola kupakokkal készített szójáték a Fülöp-szigeteken, amely coke (kóla) és choke (fulladni) szavak asszociációján alapul.FORRÁS: DANIEL MÜLLER/GREENPEACE

A Coca-Cola hivatalos nyilatkozata szerint a „Szennyezésmentes Világ” (World Without Waste) nevű programjuk keretében dolgoznak rajta, hogy megakadályozzák a műanyag hulladék további óceánokba kerülését, illetve, hogy segítsenek felszámolni a végbement szennyezést. Persze, e közben

percenként továbbra is több mint 1 millió darab műanyag palackos üdítőt fogyasztunk világszerte, aminek 10 százalékát hasznosítjuk újra.

Továbbá az ígéretek ellenére a zöld szervezetek is erősen kételkednek az amerikai nagyvállalat szavahihetőségében. Ugyanis a The Intercept nevű zöld portál nemrégiben titkos hangfelvételekkel bizonyította, hogy a Coca-Cola amerikai partnerei próbálják meggátolni az újrahasznosítási próbálkozásokat.