Vadhajtások

Tovább erősödött Matteo Salvini az umbriai győzelem után

A Liga mellett a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek is erősödtek. Ha januárban újra veszít az olasz baloldal, az akár a kormánykoalíciójuk végét és Matteo Salvini miniszterelnökségét is jelentheti.

Ismét erősödött a Liga párt támogatottsága a múlt vasárnapi umbriai győzelem után. A Corriere della Sera milánói napilap megbízásából készített Ipsos-kutatás szerint Salviniék népszerűsége egyetlen hónap leforgása alatt 3,5 százalékkal emelkedett. A Liga ezzel visszatért az európai parlamenti választáson elért 34 százalékos támogatottsági szintjére.

Ráadásul nemcsak az egyre inkább országossá váló, de északi gyökerű párt erősödött meg, de a jobbközép koalíció másik fontos szereplője, a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek is, amely az EP-választás óta 6,5-ről közel 10 százalékra növelte támogatottságát. A jobboldalon egyedül Berlusconiék estek vissza, akik 6 százalékot érnének el egy most vasárnapi voksoláson. Ez összességében azt jelenti, hogy a jobbközép koalíció ereje újra túllépte a mágikus 50 százalékot.

Válságban a baloldali kormánykoalíció, befuccsolhatnak az új zöldadók

Mindeközben a baloldali kormánykoalíció napi szintű válságba került. A kormánypártok támogatottsága alapján még nem tűnik menthetetlennek a helyzet, de a trend miatt annál inkább. Az umbriai vereség mellett most az adótörvények körül alakult ki durva vita a balos partnerek között. Matteo Renzi, aki nemrég egy szakadár balos centrumpártot alapított Macron mintájára, nekiment a Conte-kormány zöld adójavaslatainak, így a műanyagokra és a vállalati kocsikra kivetett új közterheknek. Renzi ily módon a középosztály védelmezőjének szerepében próbál fellépni, de ez egyelőre csupán 6 százalékra elég.

A populista Ötcsillag Mozgalom a koalíciós partner cseréje óta nem gyengült, de így is csak 18 százalékot érne el most vasárnap. Rosszabbul járt a baloldali Demokrata Párt, amelynek mélyrepülése lassan a német szocdemekét idézi, a tavaszi 23 helyett már csak a választók 17 százaléka szavazna rájuk. A koalíciót egyelőre a kormányfő relatív népszerűsége óvja meg a teljes összeomlástól. Na meg az, hogy január 26-án lesz csak legközelebb választás.

Ősszoci régió jelentheti jövő januárban a balos kormánykoalíció végét

A következő regionális voksolásra egy ősszoci vidéken kerül sor. Emilia-Romagna, a Bologna-központú középolasz régió az olasz kommunizmus egyik fellegvárából lett mára a baloldal utolsó mentsvárává. Most azonban Matteo Salvini vérszagot érez, hiszen a jobb- és a baloldal most először fej-fej mellett halad a kutatásokban. A jobbközép egy friss mérés szerint 46,5, a baloldal 36,5, az Öt Csillag 11 százalékot kapna most vasárnap a régióban.

Salvini igyekszik országos tétet adni a választásnak, megpróbálja a kormánnyal szembeni népszavazássá alakítani a regionális voksolást. Sikereinek záloga eddig az állandó, személyes helyi kampányolás volt. Éppen ezért máris útra kelt, hogy száz helyi fórummal fokozza a választói aktivitást. Mindeközben az erősen bizonytalan, hogy az Ötcsillag Mozgalom újra összefog-e a baloldallal, a pártot vezető Luigi di Maio ugyanis ellenzi az újabb helyi közös indulást. A demokrata párti régiós elnök ugyanakkor érzi a keretezés fontosságát, és igyekszik helyi választásnak megtartani a szavazást.

Ha januárban újra veszít az olasz baloldal, az a kormánykoalíciójuk végét, előrehozott választást, és Matteo Salvini miniszterelnökségét jelentheti.

Forrás: Mandiner