2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Baloldali svéd közigazgatási miniszter: Még több migráns kell Svédországba

Még több illegális bevándorlót engedne be az országba a baloldali svéd közigazgatási miniszter, aki szerint a migránsok nélkül összeomlana a svéd gazdaság. Ezzel szemben a svéd statisztikai hivatal kutatásából az derül ki, hogy a 2015-ben Svédországba érkező migránsok döntő többsége még most sem dolgozik. Szakértők szerint a segélyekből élő migránsok komoly terhet jelentenek az egyébként befogadó svéd társadalom számára. Az egyre több terrorcselekmény miatt pedig sok törvényt szigorítottak Svédországban – közölte az M1 Híradója.

Nagy erejű robbanás rázta meg csütörtökön Malmö központját. Senki nem sérült meg, de több üzlet és étterem ablaka betört. Nem ez volt az egyetlen támadás, egy nap alatt három is történt a városban. Egy apartmannál és egy családi háznál is bombát helyeztek el ismeretlenek.

https://youtu.be/c64W1tQiPcQ

Stockholmban október végén követtek el egy éjszaka alatt három robbantást. A hasonló esetek szinte már mindennaposak, idén több mint 100 merénylet történt Svédországban. Közben az erőszakos bűncselekmények száma is folyamatosan nő. A rendőrség szerint

a támadások többségét migránsok követik el.

„Szinte minden nap van valami robbantás vagy gyilkosság a svéd nagyvárosokban. A jelenlegi helyzetet a rendőrség nem tudja kezelni, forráshiánnyal rendelkeznek. Munkanélküliség tekintetében pedig Svédország egy Eurostat felmérés szerint 28 tagállamból a 24., tehát a végén kullog, nem tudták rendezni a munkaügyi kérdéseket, hiszen a svédek azt remélték, illetve a szociáldemokrata párt, a migránsbarát politika azt remélte, hogy migránsokkal tudja feltölteni a kiöregedő, elöregedő svéd munkaerőpiacot, dehát a migránsok nem akarnak dolgozni” – jelentette az M1 tudósítója.

Jobboldali politikusok szerint ez is bizonyítja, hogy az integráció teljes kudarcot vallott Svédországban, és egyáltalán nem megoldás a munkaerőhiányra. A svéd közigazgatási miniszter viszont más véleményen van.

A baloldali Lena Micko néhány napja azt mondta, migránsok nélkül összeomlana a gazdaság. Ezért szerinte még több illegális bevándorlót kell befogadni. Vagyis tovább nőhet a számuk, pedig már most is évente mintegy 30 ezer migráns érkezik Svédországba. A befogadóközpontok tele vannak, az ellátórendszer pedig akadozik – hangzott el az M1-en.

Az egyik kisváros, Motala nemrég csődöt jelentett, átszámítva több mint félmilliárd forintos hiány alakult ki a költségvetésben a migránsok segélyezése miatt. Úgy akartak spórolni, hogy az idősek otthonában lejjebb veszik a fűtést. Az ötlet hatalmas felháborodást váltott ki, ezért végül a tervezettnél csak kisebb mértékben csökkentették a hőmérsékletet.

Az illegális bevándorlók komoly terhelést jelentenek az egyébként befogadó svéd társadalom számára. Erről Kis-Benedek József, nemzetbiztonsági szakértő beszélt az M1-en. A szakértő azt mondta, az integráció mellett hatalmas összeget emészt fel az is, hogy

kiszűrjék a terrorizmussal összefüggésbe hozható migránsokat.

„Elsősorban azokat próbálják kiszűrni, akik esetleg nem feltétlen jó szándékkal érkeznek, ha számadatot akarunk megnézni, akkor azt mondom, hogy a 190 ezer megszűrt személyből 2018-ban 20 ezret nem feltétlenül terrorizmusgyanús, de terrorizmussal összefüggésbe hozható cselekmények miatt utasítottak el” – fogalmazott Kis-Benedek József.

A többi skandináv állam sincs jobb helyzetben. Finnországban sem dolgozik a migránsok többsége. Dániában pedig szintén a közbiztonság a legnagyobb probléma, emiatt nemrég szigorították a törvényt. Mostantól elvehetik a kettős állampolgárságot azoktól, akik dzsihadista akciókban vesznek részt.

Forrás: Híradó
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató