Vadhajtások

Két illegális migránstábort evakuáltak Párizs északkeleti határában

A műveletre egy nappal azután került sor, hogy a kormány a népakarat előtt meghajolva ígéretet tett a migrációs politikájának szigorítására, valamint a táborok januárig történő felszámolására.

Két kisebb falunyi illegális migránstábort számoltak fel a francia rendőrök ma hajnalban Párizs külvárosi részében. A két táborban, melyek a fővárost körülölelő – nagyjából a budapesti Hungária körútnak megfelelő – körgyűrűnek a felüljárói alatt helyezkedtek el, nagyjából 600-1200 migráns élt életvitelszerűen.

 

Összesen 1606 embert vittünk el

– írta a prefektúra a Twitteren.

A művelet hajnalban kezdődött, és a 6-ra kiérkező, mintegy 600 rendőr azonnal körbevette a táborokat, majd megkezdte az illegális területfoglalók buszokba ültetését és elszállítását. Hogy a folyamat zökkenőmentes legyen, mintegy negyven buszt mozgósítottak a migránsok táborokba és legális befogadóhelyekre történő elszállítására.

A migránsok évek óta hatalmas gondot jelentenek a párizsiak számára, hiszen azok a csomópontok – ahogy franciául hívják őket: a kapuk –, ahol a migránsok letáboroznak, pont azon az útvonalon fekszenek, melyeket az agglomerációból a városba igyekvők minden egyes nap használnak.

A műveletre három nappal azután került sor, hogy a francia kormány meghajolt a jobboldali pártok és a közvélemény akarata előtt, és új, szigorúbb migrációs politikát hirdetett meg, valamint ezzel összefüggően a szerdán részleteiben is nyilvánosságra hozott csomagban ígéretet tettek Párizs összes illegális migránstáborának januárig történő felszámolására, arra azonban senki nem számított, hogy még aznap megkezdik az előkészületeket.

Nem példa nélküli egyébként az evakuálás, ez volt az 59. akció 2015 óta, de a rendőrfőnök nyilatkozata szerint a jelenlegi művelet nem véletlenszerűen esett pont a mai napra, hiszen az a kormány új irányelvének szellemében történt, és a következő héten további evakuálásokra lehet számítani.

Forrás: 888.hu