Vadhajtások

Megérkezett Budapestre a török államfő

Recep Tayyip Erdogant Áder János köztársasági elnök fogadta a Sándor-palotánál, majd elkezdődött a megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel. A tárgyaláson várhatóan gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről is szó lesz. A török elnök legutóbb tavaly októberben járt Magyarországon – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem sokkal dél előtt érkezett meg Recep Tayyip Erdogan török államfő a Sándor Palotába, ahol Áder János köztársasági elnök fogadta. A török elnök később tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel és közös sajtótájékoztatót is tartanak.

Tavaly két napig tartózkodott Budapesten Erdogan

Legutóbb tavaly októberben látogatott Recep Tayyip Erdogan Budapestre, a török elnök akkor két napig tartózkodott a magyar fővárosban. A Parlamentben tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel a többi között a migráció, a terrorizmus elleni küzdelem és a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének témáját érintették.

Látogatása második napján pedig felavatták a 2,5 milliárd forintból felújított Gül Baba Türbéjét. A török államfő akkor arról beszélt: Gül Baba ihletésére nemcsak a kultúra, hanem a gazdaság területén is a magyar-török barátságot erősítő lépéseket tesznek.

A 80 millió lakosú Törökország egy komoly piac, ezért a magyar vállalatoknak érdekük, hogy eljuttassák oda a termékeiket – mondta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az M1-en.

Szajlai Csaba hozzátette: Magyarországon hozzávetőleg 600 török cég működik, amelyek több ezer embert foglalkoztatnak, emellett folyamatosan emelkedik a magyar befektetők száma is Törökországban.

Forrás: Híradó