2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatót.[caption id="attachment_42184" align="alignnone" width="1080"] Budapest, 2019. november 7.
Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-én.
MTI/Szigetváry Zsolt[/caption]   A tíz pontból álló együttműködési megállapodás aláírása után Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan közös sajtótájékoztatót tartott, elsőnek a magyar kormányfő tette meg nyilatkozatát. Emlékeztetett, hogy 2013-ban Ankarában döntött a magyar és a török fél egy legfelsőbb, stratégiai szintű tanács létrehozásáról, amelynek keretén belül minden évben összeül a két ország vezetése. Ennek keretében látogatott ma hazánkba Erdogan. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország olyan földrajzi térben található, mely három nagy főváros által jelöltetett ki, ez pedig Isztambul/Ankara, Moszkva és Berlin. A kormányfő emlékeztetett: néhány nappal ezelőtt Putyin járt itt, majd nem sokkal később a német külügyminiszter, Heiko Maas látogatott Magyarországra. Mint Orbán Viktor kiemelte, Magyarország ezt a külpolitikát szeretné folytatni, azaz a szoros együttműködés fenntartását a Magyarország számára meghatározó országokkal.
Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt.
Hangsúlyozta a magyar miniszterelnök, hogy Törökország a migráció kérdését tekintve stratégiai partnere Magyarországnak. Mint mondta, a törökök 350 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel, ha nem tették volna, már mindannyian Magyarország déli határán lennének. Szóba került az is, hogy mindkét ország tagja a NATO-nak. A két ország ezért katonai szövetséges is, bár „Törökország a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik, így másik liga, mint Magyarország.”
Közös programok Afrikában
A két ország közös finanszírozású orvosmissziót hozott létre Kenyában, most pedig közös vízügyi és egészségügyi segítséget kívánnak juttatni Ghánának. Orbán Viktor kiemelte, hogy a kereskedelmi együttműködést tekintve a két ország között 3 milliárd eurós forgalom van, ezt tervezik 6 milliárd euróra növelni. A kormányfő szót ejtett az energetikai együttműködésről is, Orbán Viktor abban bízik, hogy Törökország felől is érkezik majd gáz Közép-Európába, várhatóan 2021 végéig ez a projekt megvalósul. A szót ezután Recep Tayyip Erdogan vette át, aki abbéli reményének adott hangot, hogy a két ország közti együttműködés gyümölcsöző lesz. Számos témát érintettek a tárgyaló felek a megbeszélések alatt – a stratégiai együttműködéstől kezdve a katonai-védelmi kooperáción át a migrációig. Az Orbán Viktor által említett kereskedelmi megállapodásokról Erdogan azt mondta: a két ország képes megvalósítani céljait. Kiemelt témaként kezelik emellett az Afrikában nyújtandó segítség ügyét.
Példaértékű közös együttműködést szeretnénk megvalósítani.
Köszönetét fejezte ki Erdogan elnök, hogy Magyarország mindig tisztelettel beszélt Törökországról. A török elnök kiemelte, hogy az Európai Unió az elmúlt időszakban negatívan kezelte Törökországot, ami azért sem szerencsés véleménye szerint, mert egy török uniós tagsággal az EU csak nyerhet.
Erdogan hangsúlyozta:
Törökországban jelenleg négymillió migráns tartózkodik, akik közül rengetegen mennének tovább Európába.
Mint mondta azonban, országa feltartóztatta őket, és nem engedték a migránsokat tovább. Ismertette, hogy Törökország biztonsági sávot kíván kialakítani, hogy a migránsokat visszairányíthassák saját országukba. Ennek megvalósítása érdekében a törökök nemsokára konferenciát szerveznek, ahol donorokat kívánnak szervezni terveik véghez vitelében. Erdogan végül méltatta Magyarország hathatós támogatását a terrorizmus elleni küzdelemben is. Orbán Viktor a sajtótájékoztató alatt leszögezte: aki arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát, azon segíteni kell, de oda kell vinni a megoldást, ahol a probléma van. Magyarország a súlyának megfelelően fog részt venni az újjáépítési tervekben. A migrációval kapcsolatban a kormányfő kijelentette, hogy Magyarország képes a határait megvédeni.
Minden eszköz megvan arra, hogy egyetlen illegális migráns se lépjen át a magyar határon. A mi fizikai védelmi rendszerünk alkalmas a védelemre.
Mint mondta azonban, a török-magyar kapcsolatra azért is kell nagy hangsúlyt fektetni, mert „nem akarjuk, hogy Magyarország déli határain kelljen feltartóztatni több száz ezer embert”.
Nekünk magyarul kell gondolkozni, és magyarul kell viselkednünk.
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató