Vadhajtások

Kijev visszavonta a Petőfi-ösztöndíjasok tartózkodási engedélyét

Dupka György a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója arról számolt be, hogy nemrégiben nyolc Kárpátalján tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas munkáját függesztették föl.

Mint írja, a hatóságok, illetve az illetékes bevándorlási hivatal vízumkérelmek elutasításával, valamint a tartózkodási engedélyek visszavonásával elérték, hogy az igen fontos, gyakorlatilag missziós szolgálatot teljesítő ösztöndíjasoknak haza kelljen térniük.

Dupka felhívja a figyelmet arra a tényre is, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) korábban már vizsgálta a Petőfi-ösztöndíjasok kárpátaljai tevékenységét, így azok most jobbnak látták, ha november 7-éig mindnyájan hazatérnek. Ebben a nemzetpolitikai államtitkárság volt segítségükre.

A Művelődési Intézet vezetőjén álláspontja szerint a kialakult szituáció: (…) mérhetetlenül méltatlan a Petőfi Sándor Program, az ösztöndíjasok munkája szempontjából, valamint a szórvány magyar közösségek szempontjából, akiknek reményt és hitet szerettek volna adni a szórvány létben is. Magyarán szólva, nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilvánították őket, akik eddig eredményes nevelő és kultúra-szervező tevékenységet fejtettek ki a magyarság körében megjelölt állomáshelyükön, akik népzenére, néptáncra, hagyományőrzésre, nyelvtanulásra oktatták a fiataljainkat, az iskolás korú tanulókat.
Azzal, hogy a helyi magyarság életébe már szervesen bekapcsolódó ösztöndíjasok munkája ilyen hirtelen szakadt félbe, sok, igen fontos rendezvény, kezdeményezés, illetve projekt megvalósítása került veszélybe.”

Forrás: Ma7.sk nyomán