2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Eddig hallani sem akartak róla, most már tárgyalna Salvinivel az Európai Néppárt

A Corriere della Sera olasz napilap szerint felvette egymással a kapcsolatot az Európai Néppárt és Matteo Salvini Liga pártja, a néppártnak ugyanis hiányzik egy erős olasz delegáció.

Ismét felmelegedett egy régi brüsszeli pletyka. A milánói Corriere della Sera információi szerint a háttérben megtörtént a kapcsolatfelvétel az Európai Néppárt (EPP) és Matteo Salvini Liga pártja között. A legolvasottabb olasz napilap úgy látja, hogy a Liga a legutóbbi, nagyjából egyéves kormányzásából levont egy fontos tanulságot: meg kell erősítenie nemzetközi kapcsolatait. A Liga részéről nyilatkozó források szerint ez volt a párt Achilles-sarka. Éppen ezért az elmúlt időszakban elkötelezték magukat az euró megtartása és az erős transzatlanti kapcsolatok irányába is. Most pedig – a  neten hetente tízmillió olasz által olvasott – Corriere forrásai „közeledésre utaló jelekről” számoltak be az EPP irányába.

Ami a Néppárt érveit illeti, az európai pártcsaládnak nagyon hiányzik egy erős olasz delegáció, mióta Silvio Berlusconi pártja meggyengült. Bár most még a Liga csak a távolban látszik – miután nem szavazták meg Von der Leyen bizottsági elnökségét – de a közeledés részükről is megindult. A távozó pártelnök, Joseph Daul például nemrég beszélt is az ügyben egy olasz barátjával. Luigi Cremonini élelmiszeripari nagyvállalkozó ugyanis jóban van Matteo Salvinivel is. Daul állítólag azt üzente Salvininek, hogy az első lépést neki kell megtennie. Nem tudni, hogy ez megtörtént-e, az azonban biztos, hogy Giancarlo Giorgetti, a Liga második embere nemrég már nyilvánosan sem zárta ki, hogy a Liga beléphet az Európai Néppártba.

Természetesen ez egy hosszabb folyamat eredménye lehet, hiszen miként a Corriere is emlékeztet rá, Berlusconi négy évet várt a tagságra, amit végül Helmut Kohl intézett el neki. A milánói lap arra is felhívja az olvasói figyelmét, hogy ez már nem a régi Néppárt. A nyugati tagpártok látványos gyengülésével ugyanis a németek után a lengyelek és a magyarok frakciója a legerősebb az Európai Parlamentben.

A tárgyalások állásáról mindenesetre olasz részről most csak annyit tudni, hogy „a serpák teszik a dolgukat”, miközben a Néppárt oldaláról „meg akarnak győződni a Liga poltikai irányvonaláról”. Erre pedig az Európai Parlament szavazásait tartják a legjobb lakmuszpapírnak. A Liga 29 képviselője sokat számíthat majd egy-egy szoros kimenetelű gombnyomásnál. Nem véletlen, hogy még a liberális Margrethe Vestager dán biztos is elismerte a Repubblica nevű lapnak: együttműködésre kényszerülnek majd a szuverenista pártokkal.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként szinte napra pontosan fél évvel ezelőtt beszélt arról a La Stampa című torinói lapnak, hogy az Európai Néppártnak együtt kell működnie Salvinivel.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató