Vadhajtások

Labanc Kurz a Zöldekkel alakíthat kormányt

A szeptemberi parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője bejelentette tegnap, hogy kormánykoalíciós tárgyalásokat kezdenek a Zöldek pártjával. ­Sebastian Kurz volt kancellár hangsúlyozta, a döntés csupán egy folyamat kezdetét jelenti, nem a végeredményt.

Arról is beszélt, hogy a hétvégén egyeztetett pártja országos és tartományi vezetőivel, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Zöldekkel kezdenek kormánykoalíciós tárgyalásokat. A döntésről Alexander Van der Bellen államfőt is értesítették. Kurz hangsúlyozta: a folyamat nem lesz egyszerű, mivel a két párt álláspontja nagyon eltérő; míg a Zöldek programjában a környezet- és a klímavédelem, addig a Néppárt programjában a migráció és a gazdaság nagyon hangsúlyos.

A legutóbbi, szeptember végi választást a klímatéma uralta, amely a parlamenti választásokon nagyot lendített a Zöldek támogatottságán: 10 százalékkal több szavazatot kaptak, mint korábban, az összes voks 14 százalékát szerezték meg és 26 helyük van a 183 tagú parlamentben. Kurz pártja 37 százalékot kapott, ami 71 képviselői helyet jelentett – írja az MTI.

– Kockázatos vállalás, de hajlandók vagyunk meglépni – mondta vasárnap Werner Kogler, a Zöld párt vezetője azután, hogy mérlegelte a helyzetet pártja más vezetőivel. Elemzők szerint a néppárti–zöld szövetkezés nagy változás lenne Ausztriában, mivel egészen májusig jobboldali koalíció kormányzott, ráadásul a Zöldek korábban még nem vettek részt kormányzati munkában.

Forrás: Magyar Nemzet