2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Külföldi befolyásolás? – Az Alkotmányvédelmi Hivatal indíthat vizsgálatot több ellenzéki párt ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vizsgálhatja ki a Momentum, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéddel kapcsolatban felvetődött külföldi befolyásolás lehetőségét, miután a feljelentéseiről elhíresült Tényi István közérdekű bejelentésében arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy indítson átfogó vizsgálatot az ügyben – tudta meg a PestiSrácok.hu. Szerinte ugyanis a sajtóban megjelent információk felvetik annak a gyanúját, hogy illegális szervezetek próbálnak beavatkozni Magyarország pénzügyi, gazdasági és politikai rendszerébe. Ismert, a PestiSrácok.hu korábban többrészes cikksorozatban foglalkozott a Momentum Mozgalom több szereplőjének életútjával. Megírták: a 2017. januárjában az olimpiai népszavazás kezdeményezésével ismertté vált Momentumnak számos alapszervezete van szerte Európában. Ez azért sem meglepő, ha megnézzük, hogy a párt alapító tagja, EP-képviselője, Cseh Katalin (Montreal, 1988. június 29.) 2012 júniusa és 2016 szeptembere között a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt, és az ő feladatai közé tartozott a külföldi partnerszervezetekkel való kapcsolattartás, illetve a nemzetközi csereprogramok és képzések szervezése. Cseh mellett a párt egyik legrejtélyesebb alakja még Berg Dániel, aki szintén külföldön, New Yorkban született. Ami vele kapcsolatban tudható, hogy 2017-ben tért haza Magyarországra, majd részt vett a CEU-tüntetéseken, néhány hónap múlva pedig már a Momentum elnökségi tagjává választották. Egy angol nyelvű interjúban elejtett félmondatában utalt arra, hogy újságíróként is dolgozott, a PS meg is talált egy, az ő nevével fémjelzett írást az Exberliner (volt berliniek) lapjában.A PestiSrácok.hu Momentumhoz közeli forrása Bergről korábban azt mondta, hogy még a párton belül is komoly kérdéseket vet fel az, hogy az amerikai-magyar srác milyen széles kapcsolati hálóval rendelkezik. Mint ahogy az is, hogyan tudott a liberális elit fősodrásába azonnal bekapcsolódni annak ellenére, hogy 2017 előtt senki nem ismerte még csak a nevét sem idehaza. A szociáldemokrata értékeket hangoztató Donáth Anna, a párt EP-képviselője ugyancsak meghatározó tagja a mozgalomnak. Ő korábban az Amszterdami Egyetem migrációs és etnikai tanulmányok szakán tanult, hazatérve pedig a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület projektmenedzsereként dolgozott.
Egy korábbi írásunkban felidézték a Párbeszéd kulcsembere, Szabó Tímea életútját is, aki háborús konfliktusok megoldásában vett részt, sőt, az afgán kormány felállításában is segédkezett. A róla szóló cikkünkben több kérdésre is kerestük a választ: hogyan került Amerikába, majd rövid idő múlva Pakisztánba? Miért költözött Kabulba, hogyan segédkezett “civil” szervezeteknek nyomást gyakorolni a politikai erőkre? Hogyan landolt végül Budapesten a Helsinki Bizottság tagjaként és tűnt fel újra, mint az LMP és a Humanista Párt közös EP-képviselőjelöltje? Mikor döntötte el, hogy politikai pályán tevékenykedik tovább úgy, hogy egyébként egy interjúban arról beszélt, hogy ez nagyon messze áll tőle? Írtak arról is, hogy az említett pártok, illetve mellettük még Márki-Zay Péter mozgalma és a Demokratikus Koalíció esetleg nemzetbiztonsági kockázatot rejthetnek, ha kiderül, hogy kampányukat külföldi tőkeinjekció segítette.
 A magyar pártfinanszírozási törvény szerint ugyanis a pártoknak tilos külföldi személyektől vagy szervezetektől bármilyen összeget elfogadni; kizárólag magyar állampolgároktól kaphatnak adományokat. A jogalkotó szándéka egyértelmű: a hazai politikai pártok, mozgalmak tevékenységét ne befolyásolhassák külföldi személyek, szervezetek, érdekek.

AZ ALKOTMÁNYVÉDELMI HIVATAL VIZSGÁLÓDHAT

A fentebb felvetett aggályok miatt Tényi István október végén közérdekű bejelentéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve az átfogó vizsgálat megindítását (akár a titkosszolgálatok bevonásával, hiszen ezen befolyásolási kísérletek felderítése az ő feladatuk) a Momentumot, a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíciót, a Szabó Tímea fémjelezte Párbeszéd Magyarországért Pártot, és a cikkekben szereplő személyeket érintően. Szerinte ugyanis a PestiSrácok.hu-n megjelent információk felvetik annak a gyanúját, hogy illegális szervezetek próbálnak beavatkozni Magyarország pénzügyi, gazdasági és politikai rendszerébe. Úgy tudjuk, a beadványt a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Belügyminisztériumnak küldte meg, ahonnan – intézkedés céljából – az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz (AH) továbbították a közérdekű bejelentés, így a titkosszolgálati szerv kezdeményezhet vizsgálatot az ügyben.Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató