2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az olasz katolikusok Salvinit választják

Szigorú bevándorláspolitikájával és az ország biztonságáért folytatott küzdelmével is megszólította a hívőket a volt belügyminiszter az Ipsos közvélemény-kutató szerint.

Egyre kevesebb katolikus van az olasz parlamentben, és egyre több katolikus választja Matteo Salvini volt belügyminisztert és a bevándorlásellenes Ligát – derül ki az Ipsos felméréséből.

Az olasz Liga elnökét, Matteo Salvinit komoly kritikák érték a rózsafüzérre, a Bibliára, a Evangéliumokra és egyéb vallási szimbólumra való hivatkozása miatt. A legkeményebb bírálatok az egyház berkeiből érkeztek azzal az indokkal, hogy politikai céljai elérésének érdekében a keresztény szimbólumokkal kérkedik. A kúria lesújtó kritikája ellenére Matteo belopta magát a katolikusok szívébe. A napokban napvilágot látott Ipsos-felmérés is alátámasztja, hogy a katolikusok Salvini hatalomra kerülésében reménykednek. A gyakorló katolikusok 32,7 százaléka, a ritkábban misére járók 38 százaléka a Ligát választaná. Nem dicsekedhet ilyen magas számokkal a Demokrata Párt, amelyre a gyakorló katolikusok csupán 26,9 százaléka adná a voksát. Az Öt Csillag Mozgalomnak ezzel szemben inkább a hitüket kevésbé gyakorlók között sikerült konszenzust teremtenie, de ott is csak 14,3 százalékot ért el. Rájuk a nem hívők 18,9 százaléka szavazott.

Ami pedig az összesített szavazatokat illeti, a Liga, a Fratelli d’Italia és a Forza Italia alkotta jobbközép a gyakorló katolikusok 48,2 százalékának, míg a ritkábban misére járók 55,9 százalékának támogatását tudhatja magáénak.

Ami a politikai vezetőket illeti, a gyakorló katolikusok 51 százaléka, valamint a ritkábban misére járók 48 százaléka Matteo Salvinit kedveli. Az Ipsos elnöke, Nando Pagnocelli a statisztikai adatok elemzésekor kihangsúlyozta, hogy a Ligát és Salvinit a bevándorláspolitikájáért, a belbiztonságért folytatott harcáért, valamint az egyszerű nyelvhasználat miatt értékelik a szavazók. Az intézet elnöke azt is kiemelte, hogy a Liga a csupán 15 hónapos kormányzása ellenére a harmadik politikai csoportból a legmeghatározóbb politikai erővé nőtte ki magát.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a nyáj nem követi a pásztorok politikai útmutatását, inkább saját feje és szíve szerint dönt. Az Olasz Püspöki Kar volt elnöke, Camillo Ruini bíboros a Corriere della Sera napilap hasábjain védelmébe vette a Liga vezetőjét. Kijelentése komoly visszhangot keltett nemcsak a politikában, hanem katolikus berkekben is. „Nem értek egyet azzal a negatív képpel, amelyet bizonyos körök Salviniről terjesztenek. Azt hiszem, hogy tekintélyes perspektíva áll előtte, de néhány szempontból még érnie kell. Úgy vélem, hogy párbeszédet kell folytatni vele, még akkor is, ha személyesen nem ismerem, ezért szavaim kissé valótlannak tűnhetnek. Ami a bevándorlást illeti, rá is, mint mindenkire a felebarát iránti szeretet evangéliumi tanítása érvényes, anélkül hogy alulértékelnénk a bevándorlással járó súlyos problémákat” –  nyilatkozta Ruini bíboros.

Matteo Salvinit mélyen meghatották az egyházfő szavai, majd megerősítette, hogy nyitott a katolikus püspökökkel, papokkal, illetve a hívőkkel való párbeszédre. A család- és életvédelem területén, illetve a nevelés szabadsága tekintetében már az egyház álláspontját képviseli – hangsúlyozta a Liga elnöke.

Nem vitás, hogy a jobbközép képviselői az elmúlt években több alkalommal kiálltak az olasz katolikus mozgalmak és szervezetek, család- és életvédő egyesületek által képviselt értékek mellett.

Védelmükbe vették a hagyományos családot, és elítélték az abortuszt, a béranyaságot, az azonos neműek házasságát, a genderelméletet, az eutanáziát sürgető politikai kezdeményezéseket

. Ők voltak azok, akik támogatták a Family Day konzervatív értékek mellett kiálló tömegtüntetést, és (Novák Katalin államtitkár asszonnyal együtt) megtisztelték jelenlétükkel a veronai Családkongresszust. A katolikusok méltán vélhetik, hogy Salviniben és Meloniban értő fülekre találtak.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató