Vadhajtások

Tönkreverte az egész régiót a magyar gazdaság

Azzal, hogy a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben 5%-kal nőtt a nyers adat szerint, két szempontból is abszolút kilóg a régiós mezőnyből: egyrészt ez gyorsulást jelent a második negyedévi 4,9% után, míg a többieknél jellemzően lassulás történt, másrészt maga a növekedés üteme is sokkal gyorsabb, mint a régiós országok eddig közzétett adatai.

A lengyel GDP-növekedés a harmadik negyedévben 4,6%-ról 3,9%-ra lassult éves összevetésben, míg az elemzői konszenzus 4,1%-os adatra számított. Negyedéves alapon azonban gyorsulás következett be 0,8%-ról 1,3%-ra.

A bolgár harmadik negyedéves GDP-növekedés 3,8%-ról 3,7%-ra lassult éves alapon a bolgár statisztikai hivatal adatközlése szerint, míg negyedéves alapon 0,9%-ról 0,7%-ra lassult a bővülés üteme – jelezte a Reuters.

A román harmadik negyedéves GDP-növekedés 4%-ról 3%-ra lassult a statisztikai hivatal előzetes becslése szerint a kiigazítatlan adatok szerint, míg szezonálisan kiigazítva 3,8%-ról 3,2%-ra lassulás történt. Negyedéves alapon 1,7%-ról 0,6%-ra lassult a növekedés üteme a román gazdaságban a Reuters beszámolója szerint.

A cseh GDP-növekedés a harmadik negyedévben 2,8%-ról 2,5%-ra lassult a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) első becslése alapján, míg az elemzők 2,7%-os növekedési ütemet vártak. Negyedéves alapon mindössze 0,3%-os volt a növekedés, ami a Reuters beszámolója szerint 2016 első negyedéve óta a legalacsonyabb ütem. “A pozitív gazdasági fejlődéshez a belső fogyasztás és a cseh termékek iránti külföldi kereslet egyaránt hozzájárult. A hozzáadott érték növekedését elsősorban a kereskedelem és az információs technológiák támogatták. Az iparban alacsonyabb volt a harmadik negyedévi dinamizmus, mint az első fél évben” – mondta Jan Benedikt, a CSÚ statisztikai szakértője újságíróknak az MTI tudósítása szerint. A csehországi foglalkoztatottság a harmadik negyedévben éves szinten 0,7 százalékkal emelkedett, negyedéves összehasonlításban azonban 0,2 százalékkal csökkent.

A szlovák növekedés nagy lassulást szenvedett el, hiszen 2,2%-ról 1,3%-ra süllyedt az ütem az előzetes adatok szerint, míg a piac 2,3%-os GDP-növekedésre számított. Negyedéves alapon a várt 0,6%-os bővülési ütem helyett 0,4%-os adatot tett közzé a szlovák statisztikai hivatal.

Forrás: Portfólió