2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

A “bűvös” Budapesten undorodik Horthytól Kamu Geri

Az ellenzéki pártok is fanyalogtak ma már egy sort, a román csapatok száz évvel ezelőtti kivonulása miatt, most pedig csatlakozott hozzájuk Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is. Facebook bejegyzésében arról ír, hogy Horthynak már akkor sem örültek az emberek (mert a megszálló román csapatokat biztos nagyon szerették), ő maga pedig kifejezetten undorodik attól, hogy egyesek megemlékeznek a kormányzó száz évvel ezelőtti bevonulásáról.
Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban
-írja Facebook bejegyzésében Karácsony Gergely.
A főpolgármester kifejti szerinte a román csapatok kivonulására és az ország fővárosának felszabadulására emlékezni kirekesztő és gyűlöletkeltő, Horthy pedig a parlamentarizmus és a demokrácia megrontója volt, nem megmentő.
A budapestiek akkor se lelkesedtek érte, ma pedig nem tűrik, ha bárki magas lóról beszél hozzájuk. A kirekesztéshez, gyűlöletkeltéshez, a választójog és a parlamentarizmus korlátozásához, tűrhetetlen szegénységhez, majd háborús pusztuláshoz vezető elitista, autoriter rendszernek a budapestiek már a Horthy-korszakban is ellenálltak, és ezt teszik ma is. Horthynak, és mai követőinek, legyenek éppen álellenzékiként megfizetve, vagy a kormányzati hatalom birtokában, Budapest a bűnös város. Mert nem értik, nem viselik ennek a városnak sokszínűségét, európaiságát, kultúráját és szabadságszeretetét. De mi ehhez ragaszkodunk, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, sem megosztani. Mert nekünk Budapest a bűvös város.
-zárja széles körű történelmi ismereteket nélkülöző, ámde annál magvasabb gondolatsorát a főpolgármester.Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató