Vadhajtások

A liberalizmus hatása – Hollandiában és Belgiumban virágzik a drogbiznisz

Élen jár az illegális MDMA- és amfetamin-előállításban Hollandia és Belgium, újabb és újabb droglaborokat számolnak fel a hatóságok. Az európai szintetikus kábítószer-előállítás nagy része e két országban történik. De nem csak a gyártásban emelkedik ki Hollandia és Belgium. A szomszédos Franciaországgal együtt mindhárom állam a különböző helyekről érkező drogok tranzitországaivá is vált.

Hollandia szerepe meghatározó az európai drogpiacon. Bár náluk legálisak a könnyű drogok, a marihuána és a hasis, a kemény drogokat tiltják és az országból tilos kábítószert kivinni, keményen büntetik.

Azonban Hollandia és Belgium fontos szerepet tölt be az európai kábítószer-előállításban is, ugyanis az amfetamin gyártása Lengyelországon kívül nagyrészt e két országban zajlik, és az MDMA előállítása is Hollandiában és Belgiumban összpontosul. Az Európai Unióban 2017-ben összesen 21 aktív MDMA laboratórium felszámolását jelentették (mindegyiket Hollandiában), ami a 2016-os adatnak csaknem a duplája. Az országban minden évben felfedeznek néhány illegális metamfetamin-gyártó laboratóriumot.

Azon kívül, hogy Hollandiának jelentős szerepe van a kannabisz és az amfetamin-származékok előállításában, a kokain és a heroin tranzitországa is, derül ki az EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának elemzéséből.

2017-ben a nyugat-európai országok közül Hollandiában foglalták le a legtöbb heroint, 1110 kg-ot. Kokainból több mint 14 tonnát (!) foglaltak le, de még ezzel a hatalmas mennyiséggel is csak a negyedik helyen áll Hollandia Európában. A heroin nagy része Afganisztánból származik és a Balkánon keresztül jut be az országba. Az elmúlt néhány évben azonban heroingyártó laborokat is felfedeztek az országban a hatóságok. A kokain főleg Dél- és Közép- Amerikából közvetlenül érkezik a holland kikötőkbe.

A holland lakosság körében a fiatalok, vagyis a 15 és 34 év közöttiek a legnagyobb drogfogyasztók. Ennek a korosztálynak 17,5 százaléka füvezik, de a többi drog is népszerű, az MDMA (más néven Ecstasy) áll a második helyen 7,1 százalékkal. Utána jön a kokain, 4,5 százalék fogyasztja, végül következik az amfetamin 3,9 százalékkal.

Csakúgy, mint Hollandiában, Belgiumban is a fiatalok, vagyis a 15 és 34 év közöttiek a legnagyobb drogfogyasztók. Ennek a korosztálynak 10,1 százaléka füvezik, a többi drog fogyasztása azonban nem ilyen jelentős: a kokain áll a második helyen 0,9 százalékkal, majd az Ecstasy 0,8 százalékkal, végül következik az amfetamin 0,5 százalékkal.

Kábítószer-előállításban a hollandok mellett élen járnak a belgák is, és az illegális kereskedelem is igen nagy az országban. 2017-ben Belgiumban foglalták le a legtöbb kokaint Európában, 44 tonnát, ami hatalmas mennyiség. Ezen kívül 53 kilónyi heroint, 947 kilogramm hasist és csak egy kilogrammal kevesebb, 946 kiló marihuánát találtak a hatóságok, valamint szintén tetemes mennyiségű, 416 tonnányi indiai kendert. 2017-ben Belgiumban foglalták le az összes európai mennyiség felét, 127 kilogrammnyi GHB-t és GBL-t.

Franciaország tranzitország: európai MDMA, afrikai marihuána, dél-amerikai kokain, afgán heroin Franciaországban rengeteg a szerhasználó: a 15 és 34 év közötti lakosság 21,8 százaléka füvezik.

A kokain szintén népszerű, a fiatal korosztály 3,2 százaléka fogyasztja, ezt követi az MDMA (más néven Ecstasy) 1,3 százalékkal, majd az amfetamin 0,6 százalékkal.

2017-ben Franciaországban hatalmas mennyiségű, 87 tonnányi hasist és marihuánát foglaltak le, ennél nagyobb fogás csak Spanyolországban és Törökországban volt. A kannabisz-származékok közül a hasisnak van nagyobb piaca, melynek a legnagyobb része Marokkóból származik, és Spanyolországon keresztül jut az országba. A marihuána Hollandiából, Spanyolországból és Albániából érkezik, de sokan termesztenek otthon kannabiszt, 2017-ben több mint 137 tonnányi növényt foglaltak le a hatóságok. Kannabisz növényeket főleg magánszemélyek nevelnek, de az utóbbi időben egyre több termesztéssel foglalkozó bűnszervezetet is elkaptak.

Hatalmas piaca van Franciaországban a kokainnak is, Belgium és Spanyolország után itt foglalták le a harmadik legnagyobb mennyiségű kokaint, 17 és fél tonnát. A kokain nagy része Dél-Amerikából származik, és annak, hogy eljusson Franciaországba, nagy szerepe van a Karib-térség francia megyéinek.

A kábítószerelvonó-kezelés alatt állók száma rendkívül magas, több mint 178 ezer fő. 60 százalékuk kannabiszt fogyaszt, 18 százalékuk heroinfüggő, 8 százalékuk kokaint, 13 százalékuk pedig valamilyen egyéb drogot használ. A főleg Afganisztánból származó heroin a Balkánon keresztül érkezik Hollandiába, és onnan jut be Franciaországba, ami tranzitországa is a drognak, az Ibériai-félsziget felé viszik tovább. A heroinpiac az EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának adatai szerint az elmúlt években fellendült, amiben nagy szerepe van bizonyos bűnözői csoportoknak. Franciaország keleti területein herointerjesztésre szakosodott albán bűnszövetkezetek egy egész kereskedő-hálózatot hoztak létre.


Forrás: V4NA