Vadhajtások

Bűnözésmentesnek hirdeti magát egy svéd település, rasszistának kiáltották ki

Botrányt okozott Svédországban egy hirdetés, amellyel egy vidéki település csalogatja leendő lakóit. A városka azzal reklámozza magát, hogy ott nincs bűnözés és a közösség is barátságos. A csak svéd szereplőkkel forgatott imázsfilmet a sajtó egy része rasszistának kiáltotta ki. Az önkormányzat azonban azt mondja: ők csupán alternatívát akarnak bemutatni, mivel a bevándorlókat vonzó nagyvárosokból rengetegen akarnak elköltözni az elharapódzó bűnözés miatt – közölte az M1 Híradója.

Egy anya megy lányával egy nagyvárosi utcán. Riadtan kerülik ki a járdán ácsorgó csoportot, amelynek egyik tagja beléjük köt, majd sörösdobozt hajít utánuk – így kezdődik az a reklámfilm, amely hatalmas vihart kavart Svédországban. A videón ezután látható, ahogy a család költözik, és megérkezik egy festői városkába, ahol nyugodt környezet, jó közbiztonság és barátságos szomszédok várják őket.

Rengeteg támadás érte Staffanstorp imázsfilmjét

A Malmőtől alig 15 kilométerre fekvő Staffanstorp településének imázsfilmjét rengeteg támadás érte az elmúlt napokban. A svéd sajtóban rasszistának nevezték a reklámot. Az önkormányzat azonban azt mondja: alternatívát akarnak mutatni azoknak a svédeknek, akik megelégelték a nagyvárosokat elborító bűnözést.

Már  a hatóságok is elismerik, hogy a helyzet nagyon súlyos. A múlt hétvégén egy malmői pizzériában két tizenévest lőtt meg egy támadó, egyikük, egy 15 éves fiú meghalt.

Pár nappal korábban egy társasháznál robbantottak, a kapu szó szerint megsemmisült. A detonációban az autók is megsérültek a ház előtt. Egy héttel korábban pedig egy étteremnél helyeztek el pokolgépet, ám a folyamat évek óta tart.

„Szörnyű bűncselekmény, nem tudom kiverni a fejemből, de sajnos mostanra már ez a normális, igazából meg sem lepődünk. Pedig most üvölteni kellene” – mondta egy malmői férfi. A rendőrség is elismeri, hogy az utóbbi években egyre súlyosabbá válik a helyzet az erőszakos bűnözés, a lövöldözések és robbantások terjedése miatt.

„Súlyos a helyzet Malmőben, ez tény, látjuk, hogy az emberek egyre kevésbé érzik biztonságban magukat. De nagyon komolyan fellépünk ezek ellen a bűncselekmények ellen” – mondta a malmői rendőrfőnök.

Kérdés, hogy a parancsnok mit ért komoly fellépésen. A svéd közvéleményben ugyanis komoly felzúdulást okozott, hogy kiderült: a közelmúltban a hatóságok egy pizza melletti beszélgetésre hívták a fegyveres bandák vezetőit.

Bár a rendőrség állítja, hogy a fiatal elkövetők meggyőzése más országokban is sikeres volt, sokan nem értik, hogy a keresett bűnözőket miért nem vették őrizetbe.

Sokan azt is felháborítónak tartják, hogy a hatóságok továbbra is figyelmen kívül hagyják a tényt: leginkább ott nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, ahol tömegesen jelentek meg a bevándorlók. A rablások, nők elleni támadások és az antiszemita bűncselekmények többségét közel-keleti és közép-ázsiai migránsok, míg a fegyveres leszámolásokat többnyire a Balkánról érkezett bűnbandák követik el.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a múlt héten a dán kormány elrendelte a Svédországgal közös határszakaszain a határellenőrzést. Ez néhány kompkikötőt, valamint a Malmőt és Koppenhágát összekötő hidat érinti.

A hét kilométeres tengeri hídon alig negyed óra alatt lehet átkelni az egyik országból a másikba, amit eddig bárki meg is tehetett. A dán hatóságok azonban megelégelték, hogy az elmúlt időszakban elkövetett erőszakos bűncselekmények jelentős részéért a Svédországból érkezett bűnözők a felelősek.

Forrás: hirado.hu nyomán