2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

„Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban”

Magyarország fejlődik a leggyorsabban az unióban
– jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek. A hétfői lapszámban megjelent interjúban Varga Mihály azt mondta, hogy a kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kidolgozásához, az új intézkedésekről a jövő év első felében születhet döntés. Közölte: nem vetették el az egy számjegyű személyi jövedelemadót (szja), a 700-800 milliárd forintos adócsökkentés – a költségvetési mozgásteret szem előtt tartva – legkorábban 2021 táján kerülhet napirendre. A miniszter úgy fogalmazott: az elmúlt években megszokhattuk, hogy akadnak ellendrukkereink, a gazdasági folyamatok alakulását azonban nem a kívánságok (...) határozzák meg.
Az idei harmadik negyedévben az 5 százalékos bővülésével a magyar gazdaság növekedett a legnagyobb mértékben az egész Európai Unióban (EU), tehát nem tekinthető tárgyilagosnak az olyan kijelentés, amely kudarcosnak nevezi a kormány gazdaságpolitikáját
– hangoztatta. Varga Mihály örömteli ténynek nevezte, hogy a magyar gazdaság fejlődésében érdemi szerepet játszottak a megfelelően felhasznált uniós források. Volt olyan időszak, amikor az EU-tól érkező összegek nagyjából 10 százaléka került csak a gazdaságba. Ők azonban változtattak az arányokon, és úgy határoztak, hogy az uniós támogatások 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére fordítják. Ez helyes döntésnek bizonyult – mondta a tárcavezető. A német-magyar gazdasági kapcsolatokról úgy vélekedett, hogy a viszony jó, nincs fennakadás. Az első gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései közül sok már megvalósult, a fennmaradók január elsején indulnak. Közben a kormány hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kialakításához is, a munka több tárca bevonásával zajlik – közölte Varga Mihály. [caption id="attachment_43425" align="alignnone" width="760"] Nyíregyháza, 2019. szeptember 7.
Varga Mihály pénzügyminiszter elõadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyûlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 7-én.
MTI/Czeglédi Zsolt[/caption] Varga Mihály arról is beszélt: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál (MKIK) azt tapasztalták, hogy bizonyos vállalkozói csoportok visszaélésszerűen alkalmazzák a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), ugyanis alkalmazottaikat nem munkavállalókként, hanem vállalkozókként foglalkoztatják. Az ügyben a kamara összetett javaslatot juttatott el a tárcához. Az MKIK felvetéseit áttekintik, és egyeztetnek más szakmai szervezetekkel, kamarákkal is – közölte a miniszter. A szabályok esetleges módosítása jövőre következhet – olvasható a Magyar Nemzetben.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató