2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Orbán Viktor Izrael askenázi főrabbijával találkozott

A Karmelita kolostorban fogadta hétfőn David Laut, Izrael állam askenázi főrabbiját Orbán Viktor miniszterelnök - tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozón átfogó megállapodást kötött a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH).
A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija írta alá hétfőn Budapesten, a Karmelita kolostorban. Semjén Zsolt kiemelte,a magyar állam két dolgot ismer el a szerződés megkötésével: a hagyományait őrző zsidóság történelmi tradícióit, illetve azt a jelenlegi és jövőbeni szolgálatot, amelyet az EMIH a magyarországi zsidó közösség reneszánszáért tesz.
Magyarországon mind a három zsidó irányzatot - a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget (MAOIH) és az EMIH-et - a legmagasabb fokon elismerik, de a megbecsülés "következő, anyagi és szimbolikus értelemben is legmagasabb" foka, amikor a kormány az adott felekezettel külön szerződést is köt - mondta Semjén Zsolt.  
(Origo)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató