2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Csirkeólnak nevezte a bezáratott templomokat Algéria belügyminisztere

Salah Al-Deen Dahmoun belügyminiszter szerint
a hatóságok által bezárt intézmények nem templomok voltak, ahova imádkozni jártak az emberek, hanem működési engedély nélküli helységek, ahol gyanús tevékenységet folytattak
– írta az AA hírügynökség.Az elmúlt hetekben számos olyan felvétel került fel a világhálóra, melyeken az algír hatóságok erőszakkal záratnak be keresztény templomokat. Salah Al-Deen Dahmoun szerint hamisak az algír hatóságokat érő vádak. A belügyminiszter vélekedése szerint ugyanis nem lehet templomnak nevezni azokat a helyeket, amik ellen felléptek.
Inkább csirkeólakra hasonlítanak, amiben gyanús vallási szertartásokat végeznek – fogalmazott.
A magukat keresztényeknek tekintő emberek finanszírozási háttere is gyanús, ami nemzetbiztonsági kockázatot vett fel – mondta a helyi keresztények ellen rendszeresen fellépő miniszter. A vallásügyi minisztérium valóban nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amiben a rendőrség a baromfi tenyésztésre használt raktárba tör be, melyben a hatóságok szerint keresztények illegálisan imádkoztak – közölte a Magrebvoices.com.Youssef Belmehdi vallásügyekért felelős miniszter sajtótájékoztatóján kijelentette; az illegális helyek megszüntetése a társadalmi béke és a közbiztonság érdekeit szolgálja. Belmehdi szerint a hamis keresztény papok tevékenykedéseit gyanús elemek finanszírozzák, akiknek az az érdekük, hogy a misszionáriusok minél több fiatalt csábítsanak el – közölte a Linga.org.
A helyi keresztények szerint viszont az algír állam propagandafilmmel próbálja legalizálni a nyilvánvalóan imahelyként működő templomok felszámolását.
Az állami terror ellen tüntetéseket szerveztek az algír keresztények és követelték templomaik újranyitását, keresztény vallásuk szabad gyakorlását. A tüntetések ellenére a hatóságok az ország három legnagyobb templomát is bezáratták. Bár a vallásügyekért felelős miniszter rendkívüli tanácskozást rendelt el a Nem Muszlim Vallási Rítusok Bizottsága számára, hivatalos döntés nem született a keresztények imahelyek jövőjéről. Algériában 2006 februárjában törvényben szabályozták a nem muszlim vallások gyakorlását. Az algír jog szerint bűncselekményt követ el, aki nem muszlim vallás térítésében részt vesz.  Ez esetben a kiszabható legmagasabb büntetés egymillió algír dinár (13 ezer amerikai dollár) és öt év börtönbüntetés. Mivel a nem muszlim vallások terjesztését tilalom alá esik, így működési engedélyt sem lehet törvényesen kiadni olyan imahelyeknek, ahol nem muszlim vallás gyakorlását folytatnák a hívők. A Linga.org információja szerint  a kirekesztő törvényekre hivatkozva először Mahmoud Al-Jameah, Tizi Ouzou tartomány kormányzója záratott be templomokat október 15.-én és 16.-án. Azóta több alkalommal is razziát tartottak az algír hatóságok, ami legalább negyvenkilenc templom bezáratását és több tucat keresztény hívő letartóztatását eredményezte.Forrás: Vasarnap.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató