Vadhajtások

Öt év börtönbüntetést is kaphat a jövőben, aki fenyegetőzik

Emberölés előkészületének minősül és akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a jövőben, ha valaki halálos fenyegetést küld, gyakorlatilag gyilkossággal, vérontással fenyeget. Bár a jogszabályok ezt eddig is lehetővé tették, nem volt egységes jogértelmezés a bírák körében. A Kúria öttagú jogegységi tanácsa most elfogadott egy határozatot, ami egységesíti, egyértelműsíti a kérdést. Az életellenes, erőszakos fenyegetésekért így a jövőben a gyakorlatban is súlyos szankció járhat. A témáról a mai Magyar Nemzet közöl cikket. 

A lap emlékeztet, hogy a büntetőjogi elmarasztaláshoz nem szükséges, hogy az üzenetet küldő embert valaki más megbízza a tett elkövetésével. Elegendő az is, ha saját elhatározásból közli a szándékát.

Az ítélkezés eddig nem volt egységes. Némelyik bírói fórum az elmarasztalás feltételének tekintette, hogy a gyilkossági üzeneteket továbbító személy valakinek a felhívására cselekedjék, mondhatni “bérgyilkosjelöltként” lépjen fel.

A Kúria döntése nyomán az elkövető mostantól egyaránt felelős lesz, akár biztatásra fenyegetőzött, akár saját elhatározásból.

Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője a Magyar Nemzetnek úgy vélekedett, hogy hasznos és időszerű a Kúria új jogegységi határozata.

Azt mondta, hogy a halálos fenyegetések ügyében is nagyon fontos a bűncselekmények megelőzése. Nagy László Tibor közölte, hogy a szándékos bűncselekmények négy szakaszra oszthatóak. Az első a gondolat, a bűnös szándék kialakulása – ez nem büntethető.

A következő stádium az előkészület, vagyis például az eszköz beszerzése, a helyszín kiválasztása vagy a halálos fenyegetés közzététele. Az előkészületet önmagában csak a legsúlyosabb bűncselekmények esetében szankcionálja a törvény. Az emberölés előkészületének büntetése egytől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Az előkészületet általában a kísérlet követi, amelyért ugyanolyan büntetés jár, mint a negyedik szakaszként megjelölhető befejezett bűntettért – sorolta az osztályvezető.

MTI/Magyar Nemzet/Pestisrácok.hu

Vezető kép: Shutterstock