2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Megbolondult az ellenzék: Bárki beülhet Orbán székébe, nincs a Házszabályban, hogy nem lehet

Ha a jövőben Kövér László milliós büntetést ró az ellenzéki “rendbontókra”, a büntetéseket “egymásnak össze fogjuk dobni és a választóinkra is támaszkodunk” - mondta az üléstermi fegyelmet szigorító mai parlamenti vitában Szabó Tímea. Szabó Tímea szerint az nincs is benne a Házszabályban, hogy nem lehet Orbán Viktor üres székébe ülni. Kövér viszont korábban emiatt már szankcionálta Jakab Pétert, igaz akkor az ülésteremben volt a miniszterelnök is. A Párbeszéd parlamenti képviselője felszólalásában a kormánypártok által tervezett szigorú szankciókat, melyekkel a képviselői rendbontásokat büntetnék, egy bosszúhadjárat részének nevezte - az október 13-ai ellenzéki győzelmek miatt. De mint mondta, nem félnek, őket nem lehet megállítani: ha a jövőben Kövér László milliós büntetést ró ki majd az ellenzéki “rendbontókra”, akkor a büntetéseket “egymásnak össze fogjuk dobni és a választóinkra is támaszkodunk” - tette hozzá a Párbeszéd politikusa. Arról pedig, hogy ma délben, már a vita alatt a jobbikos Jakab Péter beült a parlamenti patkóban Orbán Viktor üres miniszterelnöki székébe és felszólitásra sem volt hajlandó kiszállni onnan, Szabó Tímea azt hozta fel:
nincs is benne a Házszabályban, hogy nem lehet Orbán Viktor székébe ülni, vagy hogy egy képviselő nem ülhet egy másik székébe az ülésteremben.
Az ellenzéki képviselő hozzátette, hogy nem szeretne ötleteket adni a kormányoldalnak a további szigorításra, de előtte is volt olyan fideszes képviselő, aki másnak a székébe ült, mégsem rótták fel neki. Szabó Tímea bizonyítandó, hogy ez így van, azt is hozzátette, hogy az elnöklő Jakab István alelnök sem tudta kiszállíttatni Jakab Pétert Orbán Viktor székéből, mert - mint mondta - a pulpituson a jegyzők elmondták neki, hogy mit lehet és mit nem.Kövér már büntetett a székfoglalás miattA tavalyi, december 12-ei akciói miatt - amikor a “rabszolgatörvény” néven elhíresült munkatörvénykönyv-módosítás ellen tiltakozott az ellenzék - Jakab Pétert 1,2 millió forintra büntette Kövér László házelnök. Az 1 millió 247 ezer forintos büntetésnek része volt az is, hogy leült a miniszterelnök székébe, plusz megpróbálta megakadályozni, hogy Orbán Viktor leadja szavazatát/megnyomja a gombot - azaz, nyilván szankcionálható, hogy ha beül egy képviselő a miniszterelnök parlamenti helyére. De ma Orbán Viktor nem volt ott az ülésteremben. (A több mint egy milliós büntetésének a másik részét azért rótta ki Jakab Péterre Kövér László, mert december 12-én az ülésterem közepén egy mikrofonba beszélt párhuzamosan vele, a házelnökkel.)
Jakab Péter pár percig ült ma délben Orbán Viktor parlamenti helyén és utána azt posztolta: őket milliós büntetésekkel sem lehet sem megfélemlíteni, sem megállítani. “Megyünk előre!” - írta az ellenzéki képviselő.
Dömötör Csaba államtitkár Facebook-posztjában “éhes kisnyilasnak” titulálta Jakab Pétert, míg Kocsis Máté frakcióvezető provokációnak minősítette a jobbikos képviselő akcióját, és azt írta: “Boldognak tűnik, elérte karrierje csúcsát”!      (ATV)  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató