2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Siófokon is beindult az összefogás: Brutális adót vetnének ki Panorámaadó néven

Panorámaadót vetnének ki Siófokon a vízparti sávban található ingatlanokra. Az előterjesztés szerint – ami a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottságban került elő  – 30 százalékkal emelnék meg azok építményadóját, akiknek az ingatlana közvetlenül a Balaton-parton van. Az új adó elsősorban apartman- és nyaralótulajdonosokat, illetve vállalkozókat terhelne. Az adóemelés a következő, november 28-i képviselőtestületi ülés napirendi pontjai között is szerepel. Gencsi Attila fideszes önkormányzati képviselő szerint kidolgozatlan és ebben a formában elfogadhatatlan a tervezet. Ha a fejlesztésekhez forrásra van szükség, nem az a megoldás, hogy azokat sarcolják, akik eddig is tisztességesen fizetnek – véli a képviselő,. számol be a Pestisrácok.hu.A jelenleg hatályos adórendelet szerint a Balaton-parti övezetben az üdülők után négyzetméterenként 1310 forint építményadót kell fizetni Siófokon. Egy tervezet szerint a parti sávban elhelyezkedő ingatlanok után kellene magasabb adót fizetni. Gencsi Attila fideszes önkormányzati politikus azt mondja, csak a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság keddi ülésén értesültek a tervezetről, amiről már a következő testületi ülésen dönteniük kellene a képviselőknek, úgy hogy semmilyen előzetes tájékoztatás nem történt, nem egyeztettek adóemelésről – mondta a PestiSrácok.hu-nak a fideszes képviselő, aki azt kéri a polgármestertől, hogy vegyék le a napirendről az előterjesztést.
Hozzátette, azt is abszurdnak tartja, hogy miközben a 12 fős testületből 9-en teljesen új tagok, képviselői, közéleti előélet nélkül, mégis már az első érdemi ülésen előzetes megbeszélés nélkül rögtön egy ilyen súlyú ügyet tolnak eléjük.Véleményem szerint  ha plusz forrást szeretnénk a fejlesztésekhez, annak nem az a megoldása, hogy diszkrimináljuk azokat, akiknek vízparti ingatlana van, üdülője vagy vállalkozása a parton, és plusz terhet rovunk ki rájuk. Ha abból indulunk ki, hogy a fejlesztések az ő érdekeiket szolgálják elsősorban, akkor is egy ekkora mértékű emelésről ki kellene kérni a véleményüket. Ezért is mondtam a bizottsági ülésen, hogy ez a javaslat így kiforratlan, kidolgozhatatlan és nem is fogadható el – hangsúlyozta Gencsi Attila. A képviselő a közösségi oldalán is kifakadt. Azt írta, hogy összesen 650 millió forint befizetetlen adótartozást jegyez a hivatal, öt különböző adónemből, ami nyolcszor akkora összeg, mint amennyi bevételt a panorámaadó hozna. Úgy gondolom, hogy fordítva ülünk a lovon. (…) A verseny szférában először emeljük egy termék vagy szolgáltatás színvonalát, majd ha szükséges, akkor emeljük az árat, de csak ha szükséges – írta posztjában a képviselő. Megjegyezte azt is, hogy ha plusz forrásra van szükség, nem is érti, miért nem azoktól hajtják be a tartozást, akik nem fizetnek, ahelyett, hogy duplán akarják megsarcolni azokat, akik eddig is tisztességesen fizettek. Úgy tudjuk, hogy a siófoki panorámaadó előterjesztője az aljegyző (ahogy arról beszámoltunk, a jegyző nemrég bejelentette távozását). Az aljegyző első dolga volt, hogy visszavonta a városfejlesztési és üzemeltetési osztálya vezetőjének a megbízását, Lengyel Róbert polgármester pedig november 14-én további személyi cseréket is felvázolt egy jó hosszú listában, gyakorlatilag egy teljes, alapos tisztogatást, a hivatali irodáktól, az intézményeken át az önkormányzati cégekig bezárólag.Igaz, hogy a volt rendőrkapitány nem most ült a polgármesteri székbe, de az októberi választásig meg volt kötve a keze egy fideszes többségű testülettel. A mostani testületben már 8:4 az arány az ellenzékiek, azaz álfüggetlenek javára, ami gyakorlatilag korlátlan hatalmat jelent.

A BALATON LEGGAZDAGABB VÁROSÁBAN SEM FIZETNEK ANNYI ÉPÍTMÉNYADÓT, MINT SIÓFOKON

Összehasonlításként megnéztük a hasonló adottságokkal rendelkező északi parti főváros, Balatonfüred hatályos adórendeletét. Kiderül, hogy Füreden 2014 óta nem emelték az építményadót. A legdrágább övezetben sem éri el az adó mértéke az 1300 forintos négyzetméterárat sem, amiből nagyon sok kedvezményt is adnak. Siófokon ezzel szemben még a lakóingatlanok után is közel 800 forint építményadót kell fizetni négyzetméterenként. Balatonfüreden a nyaralótulajdonosok és vállalkozók extra sarcolása nélkül is jut forrás fejlesztésre. 2010 óta több mint tízmilliárd forint értékű beruházás valósult meg, amit most újabb milliárdos projekttel tovább fokoznak, egy egész turisztikai negyedet építenek. De még ehhez sem kellett extra adókat, például panorámaadót bevetni.Megkerestük írásban a siófoki polgármestert. Azt kérdeztük Lengyel Róberttől, mi a személyes álláspontja panorámaadó kapcsán, támogatja-e, hogy a javaslat lekerüljön a napirendről. Ha pedig nem, meg fogja szavazni a 30 százalékos építményadó emelést a parti sávban? Ha igen, álláspontja szerint mi indokolhat ekkora mértékű emelést és nem tartaná-e fontosnak, hogy egy új adó kivetése vagy jelentős adórendelet módosítás előtt kikérje az érintettek véleményét? Forrás: Pestisrácok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató