Vadhajtások

A nap hazugsága: a Facebook nem is korlátozza a véleményszabadságot

A legnagyobb közösségi oldalt, a Facebookot sokan és sokféleképpen kritizálták már. Ezúttal a világ egyik vezető emberi jogi szervezete szólalt fel ellene és a Google ellen is – közölte a HVG.

A világ egyik legismertebb emberi jogi szervezete, az Amnesty International szerint a Facebook és a Google szisztematikus fenyegetést jelentenek az emberi jogokra. A jogvédők által csak nemrég közzétett jelentés szerint mindkét vállalat megfigyelésen alapuló üzleti modellt alkalmaz,

miközben aláássák a magánélet fogalmát.

Az emberi jogi szervezetet jelentésében a kormányoknak is üzent. Arra kérik őket, hogy hozzanak létre és alkalmazzanak is olyan jogszabályokat, amelyek korlátozzák a társaságok, vagyis a Facebook és a Google által gyűjtött személyes adatok mennyiségét. A Facebook és a Google adatok sokaságát gyűjti össze a szolgáltatásaikat igénybe vevő emberek milliárdjaitól. Az adatok lehetővé teszik a cégek számára, hogy felhasználói érdeklődésük, vásárlási szokásaik és egyéb jellemzőik alapján célzott hirdetéseket kapjanak.

Az Amnesty jelentésében kitér rá, hogy a két vállalathoz súlyos adatvédelmi botrányok kapcsolhatók, köztük a Cambridge Analytica nevű incidens, amely miatt rekordnak számító, 5 milliárd dolláros bírságot szabott ki a Facebookra a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság. “A digitális korban meglévő alapvető emberi értékeink – a méltóság, az autonómia, a magánélet – védelme érdekében radikálisan felül kell vizsgálnunk a Big Tech működését, és olyan internetet kell létrehoznunk, amelynek középpontjában az emberi jogok állnak” – mondta Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára.

Steve Satterfield, a Facebook adatvédelmi igazgatója az Amnesty jelentésére reagálva azt mondta, nem értenek egyet azzal a következtetéssel, amely szerint gyakorlatuk ellentétes az emberi jogi alapelvekkel. Szerinte az üzleti modelljük a reklámozáson alapul, az oldal pedig előmozdítja az emberi jogokat, hiszen nem korlátozzák senki véleményét.

Erre tegnap rá is cáfoltak…

Forrás: HVG nyomán