Orbán Viktor bírálta azokat, akik szembeállítják a magyarországi és a határon túli magyarokat

Orbán Viktor miniszterelnök bírálta azokat az anyaországi pártokat, amelyek szembeállítják a magyarországi és a határon túli magyar közösségeket.

Orbán Viktor: „egy vérből valók vagyunk, összetartozunk”  Fotó: MTI

 

A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken a Magyar Állandó Értekezlet és a Diaszpóra Tanács egy héttel ezelőtt lezajlott ülésével kapcsolatban kijelentette: Magyarországnak ott is kultúrát kell erősíteni, kapcsolatot építeni, ahol nagy számban élnek magyar közösségek, mert „egy vérből valók vagyunk, összetartozunk”.

Az összetartozásnak a gazdasági lába is megerősödött a lelki mellett az elmúlt években” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A széttagoltság hátrányából szerint úgy lehet előnyt kovácsolni, ha a világ különböző területén élő magyarok összekapcsolódnak, összeadják erőiket, kapcsolatrendszerüket. Ennek köszönhető szerinte, hogy a magyar gazdaság a legnagyobb eredményét a szomszédos országokkal folyatott kereskedelemmel éri el. HIRDETÉS „A magyarországi gazdasági teljesítmény így az egész térségben élő magyar közösség gazdasági teljesítménye” – idézte az MTI a miniszterelnököt, aki bírálta azokat a pártokat, amelyek szembeállítják a magyarországi és a határon túli magyar közösségeket.

„Az a jó, ha a magyarok a szomszédos országokban maguk látják el saját politikai képviseletüket” – szögezte le Orbán Viktor. Más témáról szólva a miniszterelnök az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikereként értékelte a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi pozíció elnyerését. Közölte, nem emlékszik arra, hogy Magyarország az elmúlt tíz évben olyan erős befolyást tudott volna szerezni az unióban, mint most a bővítési pozícióval, amelyet a következő öt év legfontosabb portfóliójának nevezett.

„A feladatcsomag érinti a migrációt, a biztonságot, és például az energia szempontjait is, hiszen a magyar biztos foglalkozik majd a Kaukázussal, Azerbajdzsánnal is” – mutatott rá a kormányfő. Szólt arról is, hogy a biztosi poszt elnyerése „sokunk”, a többség sikere, de nem minden magyaré, hiszen sokan akarták megakadályozni.

Orbán Viktor szerint az ellenzék ennek érdekében egyesítette erejét Brüsszelben, és Soros György is személyesen próbálta megakadályozni Várhelyi Olivér kinevezését. Kijelentette: sosem fog nemzetközi pozíciókba olyan embereket delegálni, akik nem jó hazafiak és ezt nem tudják összeegyeztetni a nemzetközi megbízatással. Leszögezte: a kettő nincs ellentétben egymással, Várhelyi Olivér is kiváló hazafi és jó európai.

 

Forrás: MTI/Kronikaonline.ro

Check Also

76 évvel ezelőtt született Varga Zoltán, a Fradi legendás nyolcasa

A VargaZoli, aki 234-szer lépett pályára a Fradiban és 85 gólt szerzett. Négyszer nyert magyar …