Vadhajtások

Az ördög ügyvédje komolyabb sztori, mint gondoltuk, Czeglédyig érhetnek a szálak

A Borkai-ügyben zsarolás miatt indult eljárás és előállítások hírére újra hallatott magáról a választások után elnémult “ördög ügyvédje”. Fizetett politikai hirdetésben akadt ki, amiért a zsarolók után folyik a hajsza és nem a blogján felvázolt összeesküvéselmélet szálait bogozgatja a rendőrség. Ez volt a második alkalom, hogy a magát csak ördög ügyvédjének nevező karaktergyilkos megfinanszírozta a posztját. Ám ezúttal hibázott: a fizetett hirdetés ugyanis leleplezi annak feladóját és kapcsolati körét. A Facebook transzparencia oldaláról kiderül, hogy az ördög ügyvédjének “finanszírozója” ugyanaz, mint a választási kampányban a szombathelyi Balázsy Pétert gyalázó, lejárató oldal finanszírozója. Ez pedig alapjaiban cáfolja meg az “ördög ügyvédjének” bemutatkozóját, miszerint ő egy megfélemlített, kiszállni akaró jogász a Borkai-csapatból. A megrendelőt sokkal inkább a valódi patás ördögök soraiban kell keresni. Csak véletlen egybeesés, hogy az őszödi böszme ügyvédjeként ismert, milliárdos adócsalással vádolt, alvilági köröknek “öt év nyugalmat” ígérgető, közben jobboldali szereplőket fenyegető Czeglédy Csaba ugyanilyen eszközökkel és tartalmakkal operál Szombathelyen?

Budapest, 2019. május 7.
Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselõjelöltje érkezik a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát.
MTI/Balogh Zoltán

Az ördög ügyvédje Facebook-oldal október 2-án rajtolt, 11 nappal az önkormányzati választások előtt, “Borkai Zsolt valódi arca” néven. Az oldal elnevezését kétszer is megváltoztatták, először október 16-án, majd november 8-án “Borkai és az ördög ügyvédjére”, majd Borkai lemondása után az “Ördög ügyvédjére”, kvázi ezzel is jelezve, első feladat letudva.

Az első blogbejegyzésben építették fel a a történetet és a minden borító “ördög ügyvédje” karaktert, egy ügyvédet, aki eleinte tagja volt a körnek, bizalmi ember, majd, amikor ki akar szállni, megfenyegetik, ezért saját védelmében adja közre az interneten mindazokat az anyagokat, amelyeket kapcsolatuk alatt azért készített, gyűjtött össze és tett el, hogy biztosítékul szolgáljanak.

Ez a hazugság elég gyorsan lelepleződött, amikor kiderült, hogy a sztori sántít, a a hajópartyn készült felvételek létezéséről ugyanis legalább egy éve elég sokan tudtak. Alvilági körök még az ellenzéki sajtóban is próbálták pénzzé tenni azokat. Ezt az Index írta meg. Ráadásul a megrajzolt figura konkrétan nem illett rá senkire. A csepegtetett információk, beígért dokumentumok is ígéretek maradtak. Nem jött sem újabb videó az állítólagos kábítószerfogyasztásról, sem korrupcióra utaló szerződések. A blog követőinek száma szépen meg is csappant. A kommentelők egymás után ismerték fel, hogy át lettek verve, nincs semmi más egy rövid szexvideón kívül, de az ígérgetés arra pont jó volt, hogy ébren tartsa a figyelmet és a sajtó érdeklődését a választásokig, elterelje a figyelmet egy tökéletesen alkalmatlan főpolgármesterjelölt és más ellenzéki jelöltek egyre kínosabb megnyilvánulásairól, kiszivárgott hangfelvételekről  Karácsonytól a zuglói maffiáról, akik képesek lennének elásni, vagy épp a kispesti valóban vastagon korrupciógyanús ügyekről.  Nem véletlen, hogy a Borkai-ügy feltupírozására a Karácsony Gergelyt indító MSZP-hez közelálló gyűlöletszító álhíroldal, az EzALényeg költötte a legtöbb Facebook-szponzorpénzt, összességében közel hatvanmillió forintot a sztori és a kapcsolódó uszító posztok futtatására. (Persze ez az amerikai cég cenzorait cseppet sem zavarta.)

A blog végül is a “függetlenobjektív” ellenzéki média bábáskodásával ért célt: hiába maradt el a súlyos korrupció- és kábítószervádak bizonyítása, azt a 444.hu-tól az Indexen át a HVG-ig terjedő médiagalaxis kész tényként híresztelte azokat több millió választópolgárnak.

AZ ÁRULKODÓ FIZETETT HIRDETÉSEK

A Facebook előnye, hogy jól bekalibrálható fizetett posztok célközönsége és nyomon követhető a eredmény, ráadásul miközben a jobbos porátlokat, mint amilyen a PestiSrácok.hu is, annak ellenére cenzúrázzák és szorítják háttérbe folyamatos szankciókkal, hogy minden hazai és uniós jogszabálynak alávetik magukat, addig a cenzorok elnézően átengedik az ellenzéki indíttatású lejárató tartalmakat. Ezúttal sikerült tetten érni a szélhámoskodást, hiszen

olvasóink és szakértőnk segítségével rábukkantunk a Borkait lejárató Ördög ügyvédje blog adminisztrátorának hirdetéseire és a finanszírozóra, akiről egyértelműen kiderül, hogy Szombathelyen is aktív lejáratókampányt folytat és finanszírozott a kampányban a fideszes jelölt ellen. Csak a Facebook-hirdetésekre több mint félmillió forintot áldozott az illető.

Az Európai Unió nyomására egyetlen kötelezettsége lett Zuckerberg-trösztnek, miszerint a politikai hirdetéseket, kampányokat átláthatóvá, lekövethetővé kell tenni, beleértve a hirdető személyét és az elköltött összeg mértékét. Az úgynevezett transzparenciaoldal kereshető, így konkrét tartalmakra és a finanszírozóra is lehet listát, kimutatást kérni. Az adott oldalt böngészve jobb oldalon a “névjegy” alatt az “oldal átláthatósága” fület kell megkeresni. Illetve lehet keresgélni kulcsszó alapján is a Facebook jól eldugott “Hirdetéstárában”, itt.

A facebookra (komikus módon az alternatív hírforrások megregulázása okán) rákényszerített szabály szerint a hirdetőnek ráadásul valós személynek kell lennieaki magát személyigazolvánnyal igazolja és hozzá köthető bankkártyával, esetleg PayPalon keresztül fizet. Az is nyilvános adat, hogy egy-egy hirdetésre, kampányra mennyit költöttek, milyen célközönséget állítottak be. A rendszer egyetlen hibája, hogy a finanszírozó neve ugyan megjelenik, de nem linkelhető, nem vezetnek át a profiljára. A szűrőkön keresztül az viszont megállapítható, hogy egy adott finanszírozónak mikor és milyen hirdetése, kampányai voltak, milyen költéssel. 

Emlékezzünk csak a kéretlen “Ördög ügyvédje” hirdetésekre! Az azon olvasható finanszírozó egy bizonyos Horváth Csaba! 

Az Ördög ügyvédje – eleinte Borkai Zsolt valódi arca – Facebook oldalról két hirdetést adtak fel. Egyet aznap, amikor elindult az oldal és nyilván be kellett dobni a köztudatba. Egyet most, amikor megjelentek az első hírek arról, hogy zsarolás gyanújával vették őrizetbe a botrány több szereplőjét, akik a kompromittáló anyagok elkészítésében is közreműködhettek, illetve előállítottak olyanokat is, akik tízmilliókkal zsarolták Borkait és Rákosfalvyt, hogy ne hozzák nyilvánosságra a felvételeket.

Mindkét hirdetés finanszírozója Horváth Csaba. A két hirdetésre összesen valamivel több mint 26.000 forintot költöttek, nagy részét egyébként az első posztra tették fel, pár nap alatt huszonötezres követői számot elérve az oldalnak. Többre már nem is volt szükség, hála a balliberális sajtónak, akik a kampány utolsó két hetében volt hogy naponta tucatnyi cikket is közöltek a témában.

Horváth Csaba – tucatnév – több száz van belőlük a Facebookon és mivel a név nem linkelhető, így az illetőnek attól sem kellett tartania, hogy túl könnyen a nyomára akadnak.

A SZÁLAK CZEGLÉDY CSABA KIS DK-S BIRODALMÁBA VEZETNEK, SZOMBATHELYRE!

És itt jön az első összefonódás: az, hogy a Balázsy Péter szombathelyi fideszes polgármesterjelöltet a kampányban nagy elánnal próbálták összemosni a szexbotrányban odakozmált Borkai Zsolttal.

A Balázsy Pétert lejárató oldalon szereplő egyik fotómontázst az év elején baloldali irányítás alá került szombathelyi városi lapban is szerepeltették fizetett hirdetésben. Finanszírozóként ott is feltüntették a Horváth Csaba nevet, de nehogy valaki a fővárosi, zuglói szocialista Horváth Csabára asszociáljon, a nyomtatott lapban neve mellé azt is odaírták, hogy “Szombathely”.

Többen is felmerülehetnének valamilyen érintettség okán. Akad a Horváth Csaba nevű profilok között olyan, aki alvilági körökben mozog a profilja alapján, olyan is, aki ott volt abban a bizonyos választás után esti buliban, ahol a Gyurcsány-Dobrev-család ügyvédjének,  a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabának a helyi győzelmét ünnepelték. Érdemes visszaolvasni korábbi cikkünket, amiből kiderül, hogy Czeglédy a Balaton környékét rettegésben tartó bűnözőknek ígért öt év nyugalmat a partyn. Utóbbi Horváth Csaba ráadásul a megosztásait, bejegyzéseit visszakeresve sárváriként, Vas megyei roma vezetőként napi szinten foglalkozott Győrrel és a Borkai-üggyel.

De a Horváth Csabák sorában találtunk olyan Győr-Moson Sopron megyében talán mondhatni köztiszteletben álló embert is, akinek ismerősei között is megtalálhatók a szexhajón látott lányok és egyikük követi is az oldalát, nyilván nagy érdeklődést mutatva közügyek és más komoly témák iránt.

Hogy kicsoda Horváth Csaba, aki az Ördög ügyvédje blognak, Facebook oldalnak (az egyik) adminisztrátora, azt csak a Facebook cenzorai tudják a kívülállók közül, illetve kis szerencsével a hatóságok tudhatják meg, hiszen zsarolás és más köztörvényes bűncselekmények ügyében folyik nyomozás, tehát a Facebooknak hatósági kérésre ki kell adnia az adatot. (Bár az is igaz, hogy a Facebook önkényesen csak a hatósági megkeresések egy részét szokta teljesíteni.)

Talán elég is, ha a nyomozók a nyomára akadnak, mert talán nem is a személye, hanem a cselekményei és a kötődései érdekesek, ami viszont bárki számára elérhető, ha ismeri a Facebook zegzugait. A transzparencia oldal ugyanis szűrhető konkrétan finanszírozó személyre is. A “Horváth Csaba” kulcsszóra keresésre kiadott találati listában, a finanszírozók között több Horváth Csaba is van, közülük egyet kiválasztva, egy adott finanszírozó hirdetései láthatók. Ugyan azon Horváth Csaba finanszírozónak pedig kétféle hirdetéseit listázza a Facebook.

ÍME AZ ÁTFEDÉS!

Az egyik a szombathelyi fideszes polgármesterjelölt lejáratására létrehozott Facebook-hirdetés sorozat! Az oldalt 2019 nyarán hozták létre, de a hirdetéssorozat, összesen mintegy 100 darab hirdetés októberre, a választás előtti két hétre datálódott.  A fizetett politikai hirdetésekre összesen 541.073 Forintot költöttek el, kevesebb mint két hét alatt – ami ha úgy vesszük megérte a befektetést, hiszen Szombathelynek ma szocialista polgármestere van Nemény András személyében. 

Horváth Csabának ezeken kívül két fizetett hirdetése volt – mind a kettő ördög ügyvédje poszt, ami azt jelenti, hogy a finanszírozó, vagy aki annak profilját használja, adminisztrátora is a Borkait lejárató, fenyegető Facebook oldalnak!

Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy az önkormányzati választás előtti kampány hajrájában a szombathelyi fideszes polgármesterjelölt lejáratását szolgáló Facebook hirdetéseket és a Borkai-ügyet kirobbantó és melegen tartó Facebook-oldal hirdetéseit ugyanaz a személy vagy kör, ugyanaz a forrás finanszírozta!

TÉNYEK ÉS SEJTETÉSEK, A GYŐR-SZOMBATHELY VONAL ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

Bár a 24.hu már megírta, hogy mit gondolnak a kormánypárti körökben – így ők dobták be a Czeglédy nevet. Mi nem vonunk le következtetéseket – ugyanakkor vannak olyan tények, amelyek említésre érdemesek. Hogy politikai háttere van az ügynek, sőt politikai irányítással történt a botrány kirobbantása és vezetése – azt a fentiek egyértelműsítik.

A Borkai Zsolt feljelentése nyomán indult nyomozásban zsarolással meggyanúsított Póczik József válogatott labdarúgó, a DK volt győri alelnöke és kéviselőjelöltje bár tagad, személye, és ellentmondó vallomásai is erősítik a politikai  szálat. Ráadásul a hírekben megjelenő részletek, amelyekhez további adalékkal szolgálunk hamarosan, azt is felvetik, hogy nem csak a felvételek kidobásában lehet szerepe Póczik körének, hanem a Borkainak és Rákosfalynak állított csapdában valamint a felvételek elkészítésében is.

Czeglédy Csaba – akit a 24.hu szerint a kormánypárti oldalon sokan sejtenek a botrány mögött – az ellenzék, azon belül a DK-s győri polgármesterjelölt aktív segítője volt. Czeglédy Csaba egyszer a múltban már levezényelt egy eléggé hasonlatos botrányt Szombathelyen. 

A hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt volt MSZP-s politikus viszont azt mondja, hogy nincs köze az ördög ügyvédje bloghoz és a Borkai-botrányhoz, ha lenne, arra büszke lenne.

ÉRDEKES TÉNYEK, KÖVETKEZTETÉS NÉLKÜL

Több olyan apró részlet van, Czeglédy Csabát a győri politikai eseményekhez köti, illetve ami párhuzamot von közte és a Borkai-botrány között. Sorra vettük ezeket, szigorúan a felsorolás szintjén, az összefüggések elemzését, következtetések levonását olvasóinkra bízzuk!

REJTETT KAMERÁS FELVÉTEL, KURVÁK ÉS DROGOK

Szombathely fideszes alpolgármestere, Lazáry Viktor volt az első, akit gyakorlatilag szinte a megszólalásig egyező módon tettek el az útból, még 2013-ban. Az ügy szószólója, élharcosa Czeglédy Csaba volt, aki akkoriban az MSZP frakcióját vezette a szombathelyi közgyűlésben.

Az akkori tudósítások szerint – és még csak nem is jobboldali orgánumot, hanem a balliberális Indexet idézzük – az a szóbeszéd járta, hogy a szombathelyi fideszes alpolgármester, Lazáry Viktor drogozik, kurvázik és drogos- szexelős hajópartikra jár a Balatonra és az Adriára. Czeglédy úgy gondolta, ennek utána kell járni, ezért magas jutalmat kínált annak, aki a szóbeszéd igazolására bizonyítékkal szolgál. Láss csodád, hamarosan a birtokába került egy rejtett kamerás videófelvétel, amin egy Lazáry Viktorra hasonlító személy fehér porít szív az orrába egy balatoni hajón tartott bulin. Czeglédy a hozzá köthető Nyugat.hu-n hozta nyilvánosságra a felvételt, de előtte még ultimátumot adott, hogy amennyiben az érintett lemond, akkor nem kerül ki a videó.

Lazáry Viktor tagadta a vádakat, sőt vizeletmintát adott, ami negatív lett. Az ügyben indult nyomozást végül lezárták, ugyanis a rossz minőségű felvételen nem lehetett egyértelműen beazonosítani, hogy ki, kik láthatók rajta. Lazáry felejelentést is tett rágalmazás és kényszerítés miatt, ugyanis hiába vallotta végig, hogy ártatlan, az MSZP-frakció, az élen Czeglédyvel, a Facebook felületeken és a balliberális média ezekről való tudósítása által olyan lelki nyomást jelentett, hogy Lazáry a Fideszt is elhagyta, sőt Hende Csaba választókerületi elnök feloszlatta a szombathelyi Fidesz-csoportot, mert a botrány már a közelgő országgyűlési választásokon a Fidesz országos eredményeit veszélyeztette.

A botrányban Lazáryról terjesztett vádak azóta sem nyertek igazolást, bár a volt politikus valóban aranyéletű ifjú hírében állt. Senki semmilyen új bizonyítékkal nem állt elő. Az egész botrány alapja – ami a szombathelyi Fidesz hanyatlását idézte elő – egy rendkívül rossz minőségű állítólag rejtett kamerás videó volt, amit Czeglédy Csaba felhívására a jutalom reményében készítettek majd prezentáltak valakik.

A SÖTÉT LOVAG

A fekete lovas, vagy sötét lovag a fantasy világ visszatérő, állandó alakja, ahogy a darkrider nicknév a politikában. A Borkai féle szexvideót a Pornhub nevű csatornára egy bizonyos “Darkridergameoff” nevű felhasználó töltötte fel.

9 évvel ezelőtt,  Szombathelyen a 2010-es választási kampányban hoztak létre egy Youtube videó csatornát, amire eleinte csak Ipkovich György volt szoci polgármestert népszerűsítő, eléggé kezdetleges, hatásvadász videókat töltöttek fel (az egyik címe Éljen Szombathely! volt) – ez volt az a civil szervezet amelynek színeiben Czeglédy egy időben képviselő volt. Aztán később áttértek a lejárató videókra. Először a Fidesz korábbi alpolgármesteréről, Marton Zsoltról, majd Hende Csabáról szállították a kifigurázó, gúnyoló, rágalmazó kisfilmeket, gyakran mini rajzfilmeket, profi grafikával…  Ezen a Youtube csatornán tolták a Lazáryt kábítószeres élvhajhásznak beállító lejárató videókat is. A Youtube csatorna a “Darkrider966” nevet kapta!

2010-ben a baloldal és Ipkovich György kampányfőnöke az azóta is nagy Trónok harca rajongó Czeglédy Csaba volt. Pont. Pont. Pont.

A RAJZMESTER – KARIKATÚRA RAJZOK A KAMPÁNYBAN ÉS AZ “ÖRDÖG ÜGYVÉDJÉNÉL”

Két választási kampánnyal később, a Fidesz szombathelyi polgármesterjelöltje lejáratására működtetett Facebook-oldalon (azon amelyiket két hét alatt több mint fél millió forinttal hirdetgette ugyan az a Horváth Csaba nevű személy, aki a Borkait lejárató blog posztjait is) két alkalommal tett közzé fekete-fehér karikatúra rajzot, ami kifejezetten az adott lejárató politikai célra készült. 

Július 23-án egy olyan rajzot tettek közzé, amelyen a jegyző, a Fidesz polgármesterjelöltje Balázsy Viktor muszlim terroristaként hátba szúrja Puskás Tivadar (Fidesz) akkor még polgármestert, aki februárban jelentette be, hogy ez volt az utolsó ciklusa és visszavonul a közéletből. Szeptember 9-én pedig a Fidesz egyik egyéni jelöltjét Illés Károlyt mintázta a karikaturista egy kicsit Leninesre – ezt a képet osztották meg a lejárató oldalon.

A Borkait lejárató Ördög ügyvédje Facebook-oldal választás utáni utolsó bejegyzése is egy rajz volt, amely Rogán Antalt ábrázolta, azzal a fenyegetéssel, hogy a képen látható fideszes politikus következik, mármint a levadászásban… Íme:

Nem kell sokat találgatni, hogy a bénácska grafikusművész ugyanaz-e vagy sem? A szombathelyi hírlapban egy cikk is megjelent arról, hogy a Balázsyról szóló lejárató oldalt Czeglédy szerkeszti, amit a politikus egy posztjával igazoltak. Czeglédy ugyanis előre bejelentette támogatóinak, mi fog megjelenni a karakretgyilkos oldalon és kiadta a feladatot, hogy ha kijött az anyag, osztani kell.

VAGYONT ÉRŐ GYŰJTEMÉNY?

Az ördög ügyvédje miután Borkairól már nem volt mondanivalója és Rogán Antalt is mindössze egy karikatúra rajzzal sikerült megfenyegetnie, követőit vérszomjas posztban kérte, hogy küldjenek neki anyagokat, amiket ő majd nem fél használni, sőt már most rengeteg anyaga van. Ezzel persze a kampány utolsó két hetében mindvégig hencegett, ígérgetett, de a pár másodperces szexvideón kívül mégsem tudott mással szolgálni.

És hoppá! Czeglédy Csaba a Szombathely.hu-ra feltöltött vagyonnyilatkozatában említi értékes gyűjteményét az ingóságok sorában. Azt írja ugyanis, becses vagyontárgyai között szerepelnek “a fideszes politikusokról kompromittáló fotó- és videó anyagok”! Hogy mi a célja a gyűjteménnyel, ha valóban van ilyen, talány, de az értékét ezek szerint már felmérte, ha vagyontárgyai között szerepelteti azokat…

Ez a stílus egyébként erősen hajaz arra az interjúra, amit az ördögi ügyvéd – korábban már elítélt bűnöző kameránknak adott a Pesti Központi Kerületi Bíróság, miután rendőröket küldött a PS újságíróira.

CZEGLÉDY TÖBBSZÖR FELTŰNT A GYŐRI ELLENZÉKI KAMPÁNYBAN

Czeglédy Csaba számtalan eszközzel aktívan segítette, támogatta a győri ellenzéki kampányt. Rendszeresen foglalkozott posztjaiban a győri politikai eseményekkel, ajánlotta a választóknak az ellenzéki polgármesterjelöltet, Gyurcsány Ferenc jobbkezét, utánfutóját, a DK győri elnökét és regionális pártigazgatóját, a futball kötődésekkel is bíró Glázer Tímeát. Több alkalommal személyesen is megjelent Győrben. Glázer előadást szervezett a Fidesz börtönéből szabadult hősnek, majd pont a Borkai-botrány kirobbanása előtt pár nappal együtt kampányoltak egy utcafórumon.

Már csak a kérdés marad a végére: kell még valamit mondanom Ildikó?

Forrás: PestiSrácok.hu