2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

A lengyelek többsége elutasítja a muszlimokat

A lengyelek 45 százalékának körében „hűvös” érzelmeket váltanak ki a muzulmánok, akik a leginkább negatív megítélést kapták a CBOS lengyel állami közvélemény-kutatónak az egyes vallások híveivel kapcsolatos, hétfőn közzétett felmérésében.

Az augusztus végén mintegy ezerfős mintán közvetlen rákérdezéssel végzett felmérés résztvevői egy képzelt hőmérő mínusz 50 és plusz 50 fok közötti skáláján fejezték ki az adott vallás hívei iránti érzelmeiket. A nulla fokos érték semleges, illetve meghatározatlan viszonyt jelzett.

Az iszlám híveihez a válaszadóknak csak 17 százaléka viszonyult „melegen”, vagyis pozitív érzelmekkel. A megkérdezettek 38 százaléka nulla fok körülinek értékelte a muzulmánok iránti viszonyát. Az „átlaghőmérséklet” mínusz 10,22 százalék lett.

Az átlageredmények szempontjából még a jehovisták maradtak „fagypont” alatt, míg a többi csoport, köztük az összes keresztény vallás iránti érzelmek pozitív értéket mutattak. Míg a katolikusokat közel 28 fokon helyezték el, a buddhizmus iránt átlagosan 2,97 fokos, a judaizmus iránt 1,48 fokos, az ateizmus iránt 1,61 fokos érzelmeket táplálnak a válaszadók.

A muzulmánokra vonatkozóan minden hetedik válaszadó azt mondta, hogy véleménye személyes ismereteken alapszik. A legtöbben a médiából szerezték az iszlám híveire vonatkozó, leggyakrabban a terrorizmus témájával összefüggő ismeretüket – írja a CBOS elemzésében.

A válaszadók 38 százaléka elkerülhetetlennek látja a muzulmán kultúra és a nyugati civilizáció közötti erőszakos összeütközést, 37 százalék szerint viszont lehetséges kölcsönös megértést elérni.

Az iszlám és a Nyugat közötti konfliktus a lengyelek 41 százaléka szerint mindenekelőtt a vallási és kulturális különbségekből eredhet, 40 százalék szerint viszont politikai érdekek állnak mögötte.

A válaszadók 66 százaléka egyetértett azzal a véleménnyel, hogy a nyugat-európai országokban élő muzulmánok nehezen asszimilálódnak, 50 százalék szerint az iszlám hívei általában egyetértenek azzal, hogy más vallási csoportokkal szemben erőszakot kell alkalmazni.

Egyúttal a megkérdezettek 45 százaléka jogosnak találta, hogy a muzulmánokat sérti, ha valaki kigúnyolja hitüket, például Mohamed karikatúráival. A legtöbben – 43 százalék – úgy gondolják: a muzulmánok többsége elítéli az iszlamista fundamentalisták által elkövetett terrortámadásokat.

Forrás: Demokrata

Kapcsolódó:

“Európa haldoklik!” – 150 000 hazafi vonult fel Varsóban a Függetlenség Menetén, ahol kihirdették a „lengyel Intifada”-t 📷📺

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató