Vadhajtások

A brüsszeli lapban, a Politico-ban Európa legkeményebbje a téma

Greta Thunberg az első számú, Orbán Viktor pedig a második álmodozója – avagy vizionáriusa – Európának a Politico új összesítése szerint.

Listát közölt vezető európai közéleti szereplőkről a Politico.eu. A nemzetközi portál különböző kategóriákban rangsorolt számos európai személyiséget.

A Dreamer (álmodozó, álmodó) kategóriában a Politico Greta Thunberget sorolta az első helyre: a portál szerint az ő esetében az üzenethordozó az üzenet, aki a klímaválság nemzedéki igazságtalanságát képviseli.

A vizionáriusok sorában másodikként nevezik meg Orbán Viktort:

a Politico szerint a magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell a frázisokkal bánni: akár az illiberalizmusról, akár a keresztény Európa megőrzéséről, akár a Stop Sorosról van szó, Orbán tudja a marketing fő szabályát: csak egyszerűen! A Politico úgy látja, Orbán a nacionalizmus zászlóhordozója lett, az antitézise a szerinte nemzeteken túlnyóló Európai Uniónak.

A portál szerint vicces, hogy az egykor a szovjetekkel szemben felszólaló Orbán most az eurokratákkal száll szembe; de a rajongói továbbra is a folytatást akarják látni. A Politico úgy látja, Orbán modellértékű a lengyel Kaczynski és az olasz Salvini számára, de Orbán üzenetei rezonálnak a középjobb egy részében is, így ugyan az Európai Néppárt felfüggesztette a Fideszt, de a párt 13 EP-képviselője továbbra is a Néppárt frakciójában ül az Európai Parlamentben.

Az európai álmodozók sorában még olyan személyiségeket sorol fel a Politico, mint a migránsokat mentő hajó német kapitánynője, Carola Rackete, a német új jobboldal szellemi vezére, Götz Kubitschek (vele készült interjúnkat itt olvashatják), vagy épp a német szocdemek épp pártelnök-választást bukott politikusa, Olaf Scholz szövetségi alkancellár.

Forrás: Mandiner nyomán