Vadhajtások

Második országként vonulhat az olimpiai megnyitón a menekültek csapata

Közvetlenül a sort nyitó görögök után vonulhat majd a stadionba a jövő évi tokiói játékok megnyitóján a menekültek csapata – döntött kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága.

A NOB tavaly határozott arról, hogy a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia után 2020-ban is egy csapatban versenyezhetnek a menekültek.

 

A megnyitón hagyományosan az ókori játékok házigazdái, a görögök érkeznek először a küzdőtérre, és a NOB azt szeretné, ha a menekültek nagyobb figyelmet kapnának, ezért lett az övék a kettes sorszám.

 

Rióban először versenyezhettek közös csapatban a menekültek – szíriai, kongói, etióp és dél-szudáni sportolók -, akkor azonban a megnyitón a sor végén, közvetlenül a házigazda brazilok előtt mentek be a stadionba.

 

A jövőben az is újdonság lesz, hogy az aktuális játékoknak otthon adó ország csapata előtt a következő olimpiák házigazdái vonulnak majd be, azaz Tokióban a japánok előtt a franciák (2024, Párizs) és az amerikaiak (2028, Los Angeles). A 2022-es pekingi téli játékokon a 2026-ban rendező olaszok (Milánó és Cortina d’Ampezzo) lesznek az utolsó előttiek Kína előtt.

Forrás: Demokrata