Vadhajtások

Lángokban Franciaország, gyújtogatások, zavargások az óriássztrájk közben📺

Megbénult Franciaország, miután az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja kezdődött Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt. Nemcsak a tömegközlekedés bénult meg, hanem az iskolai oktatás is félbemaradt, országszerte tüntetések vannak. Ez már a sokadik tiltakozó akció Franciaországban a bukott szocialista miniszterből lett államfő gazdaságpolitikája miatt, a sárgamellényesek most is jelezték, hogy készek csatlakozni. Macron egyik legfőbb ígérete volt a nyugdíjreform és a franciák nagy része – nagyjából kétharmada – elégedetlen is volt a 42 különféle kedvezményt tartalmazó rendszerrel. Ennek ellenére 70 százalékuk egyetért a sztrájkkal, ami azt jelzi, hogy az elnöknek sikerült elrontania ezt a gazdasági reformot is (ahogy korábban az adóemelésekkel haragította magára a franciákat). Bár általában konkrét intézkedések ellen tiltakoznak, valójában arról van szó, hogy a társadalom széles rétegeinek van elege abból, hogy újabb és újabb terheket akarnak rájuk rakni. A múlt héten az egyetemisták is az utcára vonultak, és hatalmas gazdatüntetés is volt több nagyvárosban.

Betörték egy ingatlanügynökség kirakatát és kifosztották, a Place de la République-ot ellepte a füst.

 

A legnagyobb szakszervezet, a CGT szerint Párizsban 250 ezren tüntetnek.

 

A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT szerint a munkások körülzártak az ország nyolc olajfinomítójából hetet, lígy üzemanyaghiányra lehet számítani a sztrájk folytatódása esetén

Délután három órára már 25 embert vettek őrizetbe Párizsban, több helyen is összecsapásokról jelentettek a demonstrálók és a rendőrök között.

 

 

 

 

(Origo)