Vadhajtások

Már ügyvédként is botrányokba keveredett a lemondott migránsbarát finn kormányfő

Sorozatos botrányok alakultak ki finn kormány körül az elmúlt hónapokban, amelybe végül bele is bukott Antti Rinne miniszterelnök, aki lemondott posztjáról, miután legfontosabb szövetségese, a Centrumpárt is elpártolt mellőle.

Rinne az idei Helsinki Pride-n

A szociáldemokrata Antti Rinne azonban nem most szokik hozzá a zavaros ügyekhez, ügyvédi praxisában is többször kellett bíróság elé állnia.

 

Antti Rinne 2014 óta a Finn Szociáldemokrata Párt elnöke, az 57 éves politikus korábban ügyvédként dolgozott, diplomáját a Helsinki Egyetemen szerezte. De már ügyvédként sem álltak távol tőle a botrányos ügyek. Két alkalommal kellett bíróság elé állnia.

 

Karrierje kezdetén kiderült, hogy a finn autóipari szakszervezet ügyvédjeként többször is kiszámlázta munkaadója felé egy üzleti útját.

Akkor az ellene indított per megegyezéssel ért véget: Rinne állítása szerint visszafizetett 1000 finn márkát (200 eurót) a szakszervezetnek, amelynek elnöke azonban egy lapinterjúban ugyanezt a befizetést 10 ezer finn márka (2000 euró) összegben jelölte meg.

 

A másik, hogy a lemondott miniszterelnök korábban egy Helsinkitől 50 kilométerre található városkában, Lohjában működő lakásszövetkezet vezetője volt, de nem gyűjtötte a cég költségszámláit, saját telefonszámláját pedig a lakásszövetkezet házi pénztárából fizette, ezért 25 ezer márka (4200 euró) büntetés megfizetésére kötelezte őt a bíróság.

 

Forrás:V4NA nyomán